Ароматът на лимон забавя развитието на рак на черния дроб

(NaturalNews)

Едно скорошно проучване на експерти от Ruhr-University Bochum предполага, че обонятелните рецептори могат да помогнат в диагнозата и терапията на рак на черния дроб. По-специално, те разглеждат монотерпен цитронел (monoterpene citronell) като възможен начин за идентифициране и лечение на ракови клетки на черния дроб.

Откритието се корени в разбирането, че терпените, които са отговорни за отличителните миризми, открити в етеричните масла на много растения, са били показани преди това, че потискат развитието на рака.

Все пак, това проучване се фокусира единствено върху цитронел (citronell), с обещаващи резултати.

Как ароматът на лимон може да играе роля в диагностиката и лечението на рак на черния дроб

В списанието, където е публикувано изследването, Archives of Biochemistry and Biophysics, се отбелязва, че това откритие показва:

… влияние върху прогресията на хепатоцелуларен карцином. Тук ние предлагаме за пръв път данни за молекулярен механизъм породен от (-) – цитронелал в човешки клетки на хепатоцелуларен карцином. Идентифицираният обонятелен рецептор може да служи като потенциална терапевтична цел за диагностика и лечение на рака.

Като цяло, излагането на цитронел  намалява клетъчната пролиферация, когато става въпрос за хепатоцелуларна прогресия, по-известна като рак на черния дроб. Смята се, че ракът на черния дроб се причинява главно от прекомерна консумация на алкохол, цироза и хепатит и че отнема живота на до 12,000 човека годишно в САЩ. В Германия, където е проведено изследването, приблизително 8,900 души умират всяка година от рак на черния дроб, който е третата най-често индуцирана от тумор причина за смърт в страната.

Това откритие включва фокусиране върху цитронелал, подгрупа от терпени. Терпените задействат клетъчните сигнални процеси чрез активиране на рецепторите на обонянието. Използвайки тумор на черния дроб като модел, изследователите са открили, че “… решаващият обонятелен рецептор OR1A2 се появява в чернодробните клетки и е отговорен за откриване на цитрусовия аромат и клетъчната реакция. Ако опцията за производство на този рецептор бъде отстранена от клетките, те вече не реагират на терпена.”

Относно откритието, изследователите заявяват, “тези резултати са още един пример за значението на обонятелните рецептори извън носа, и те дават надежда, че могат да бъдат разработени нови лекарства, които нямат сериозни странични ефекти за лечение на раковите заболявания.”

Силата на аромата може да помогне за лечение на психически и физически състояния

Лечебната сила на аромата е тази, която печели по-голямо внимание.

Интегративният лекар Джули Чен, M.D. казва, че често тя препоръчва ароматерапия на своите пациенти. Те идват при нея, за да им помогне да подобрят редица психически и физически състояния, вариращи от депресия до ревматоиден артрит. Тя казва, че лимонът е идеален за изцеление на тези с умора, главоболие, депресия, мускулни болки и лошо храносмилане.

“Когато сме изложени на аромат, молекулите се излагат на нашия обонятелен епител, нашите рецептори в носа”, обяснява тя. “Предаването на този сигнал от излагането на ароматната молекула до мозъка ни води до тълкуване на аромата в нашите мозъчни центрове, които включват памет, сетивни възприятия, общ център за обработка и до жлеза в мозъка ни, която медиира химическа секреция в нашата кръв и други части на мозъка ни, да назовем само няколко ефекти.”

Д-р Чен обяснява, че едни хора реагират различно на някои аромати, отколкото други. Ключът е да се намерят тези, които най-добре предизвикват положителна реакция. Тя казва: “… всичко, което трябва да направите, е да изберете специфичните аромати, които ще ви помогнат да постигнете вашите конкретни цели за цялостно благосъстояние на ума и тялото, и носът ви и мозъкът ви ще свършат останалото.”

Автор: Antonia

Източник: http://www.naturalnews.comВашият коментар