Бълхи – естествени средства за дома и навън

(NaturalNews)

Пролетта е тук и ето, че идват бълхите.

Когато котката или кучето ви започнат да се чешат и се появяват малки червени подутини на глезените ви и сърбят като луди, опаразитяването е вече в ход. Въпреки че има над 2500 вида бълхи (около 325 вида в САЩ), вероятно имате проблем с котешки бълхи, едни от най-досадните същества, известни на котки, кучета или хора.

Бълхите могат да консумират кръв до 15 пъти повече от теглото си. Те са толкова малки, че това не изглежда като много, но сериозно нашествие може да доведе страдане от анемия на вашия домашен любимец (което може да бъде опасно за живота, особено за малки кученца или котенца), или да страдат от лека до тежка алергична реакция. Те могат да доведат до загуба на козина, дъвчене на кожата, струпеи и горещи точки. Някои животни показват тежка реакция към едно ухапване от бълха. Животните също поглъщат бълхи, което може да доведе до тении.

Етерични масла и други репеленти

Организацията за правата на животните Peta, предлага следния спрей за отблъскване на бълхи от кучета: “… добавете по пет капки от всяко, масло от чаено дърво, масло от цитронела, масло от розмарин, масло от мента и евкалиптово масло към една чаша вода, разклатете и поставете в бутилка със спрей помпа.”

Друга рецепта за спрей за куче:

Поставете 3 скилидки чесън, обелките от 1 портокал и 1 грейпфрут, 1 супена лъжица розмарин и половин литър вода в блендер. Пасирайте, докато се втечни, след което нагрейте сместа да къкри за 20 минути. Оставете да се охлади и прецедете. Сложете течността в спрей бутилка и пръскайте вашите домашни любимци, преди да излизат навън.

За котките не работи толкова добре с етерични масла. Напръскване с лимонова вода или оцетна вода върху кожата или хранителна диатомитна пръст, използвана като прах върху кожата ще свърши работа.

За да направите лимонова вода, използвайте един нарязан лимон на литър вода. Доведете до завиране и нека седи в тенджерата за една нощ. За да направите оцетна вода, просто смесете една част оцет с три части вода.

Алтернативно третиране за закрито

Борната киселина е утвърденият стандарт от дълго време, прах, който може да бъде  и поръсван в килимите, върху пода и други мебели. Въпреки, че е изтъкван като естествен начин за борба с бълхи и убиване на други насекоми, включително и хлебарки, той не е напълно нетоксичен. Най-добре е да го използвате в пукнатини и цепнатини, където деца и животни, не са изложени на риск.

Първата линия на отбрана на закрито, е чистене с прахосмукачка и пране на завивките и постелките. Вакуумирайте, вакуумирайте, вакуумирайте. Поставете използваната торбичка в найлонов плик с цип и я замразете. Употребявайте повторно и замразете отново, докато не се напълни плътно и я изхвърлете.

Перете настилките на вашия домашен любимец, дневно, ако е възможно. Ако вашият домашен любимец спи с вас, перете настилките дневно или толкова често, колкото е възможно. Не забравяйте, че от всяка възрастна женска бълха падат до 40 яйца от вашия домашен любимец всеки ден.

Можете да поръсите инфузорна пръст върху килимите. Внимавайте да не я вдишвате и махнете животните от района. Оставете я на килима за няколко часа преди да използвате прахосмукачка и маска. Не използвайте сорта, който е бил третиран с химически вещества за басейни. Peta предлага използване също на сол или боракс. Просто го оставете върху килимите за един ден, преди да използвате прахосмукачка. Тези три вещества помагат за изсъхване на ларвите, като по този начин ги убиват.

Външно третиране

Диатомитът може да се поръсва и около периметъра на къщата и всички области, в които подозирате или сте виждали бълхи. Можете също така да пръскате полезни нематоди на тревните площи и около храстите. Те са безопасни за полезните градински обитатели като калинки и земните червеи, и не са токсични за деца и домашни любимци. Те ядат бълхите. Проблемът е решен.

Заключение

Най-добрият начин да се защитите от бълхи е да бъдете проактивни. Перете постелките на вашето животно редовно и пръскайте или поръсвайте прах на вашия домашен любимец. Ако сте имали нападение миналата година, третирайте двора. И хранете животното си със супер диета. Суровото е най-добро!
Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Kali Sinclair3 Коментара на Бълхи – естествени средства за дома и навън

  1. Bojanka Deneva каза:

    Доволна съм,благодаря!

  2. Bojanka Deneva каза:

    За любимците Ви!

  3. Bojanka Deneva каза:

    Бързо и лесно с това, което имах сол ,ябълков оцет и готово,сега правя спрея.

Вашият коментар