(NaturalNews)

С пролетта в разгара си, градинари навсякъде се грижат за градините си, за да се подготвят за още една година на успешното производство на храни. Независимо дали сте опитен градинар или просто засаждате за първи път, винаги има някои трикове, които могат да ви помогнат да направите вашата градина най-добра.

В зависимост от растението, може да бъде малко трудно да получите желаните резултати, поради различни фактори, които могат значително да повлияят на реколтата, включително почва, време, ротация и естествени вредители. Доматите могат да бъдат един от тези сложни растения за отглеждане, но ако знаете някои от полезните придружаващи растения за домати, можете да увеличите шансовете си за благоприятна реколта.

Някои от най-добрите придружаващи растения за обмисляне, които могат да се отглеждат на едно и също място с вашите домати включват босилек, риган, магданоз, моркови, невен, здравец, петунии и всякакъв вид лук.

  • Босилекът отблъсква белокрилки, комари, паякови акари, листни въшки и пеперудите Manduca. Той също така подобрява опрашването, защото привлича пчели и следователно може да увеличи и добива. Босилекът също ще помогне за подобряване  здравето и вкуса на доматите. За най-добро покритие, посадете три босилека за едно доматено растение и не ги засаждайте близо до седефче или градински чай.
  • Френският невен има корени, отделящи вещество, което се разпространява в непосредствена близост до тях и убива нематоди. Изследвания са доказали, че възпирането на нематоди продължава няколко години, след като растенията са загинали. Френският невен отблъсква също и белокрилки, доматени червеи, охлюви и други основни градински вредители. За да възпрете нематодите дори повече, орете невените в почвата в края на сезона.
  • Пореч е ядивно цвете, което е добро придружаващо растение за домати, защото когато е засадено наблизо, то възпира доматения червей (вид гъсеница) и червеи по зелето. Мнозина смятат пореча за магическия куршум на придружаващите растения и той може да се самозасадява от година на година. Като допълнителен бонус, можете да използвате листата в салати.
  • Морковите помагат на доматите като разбиват почвата около доматите, което позволява повече въздух, хранителни вещества и вода в корените на растението домат. Доматите връщат услугата като секретират естествен инсектицид, соланин, който морковите могат да абсорбират.
  • Сибирският лук е чудесно придружаващо растение за домати, защото държи листните въшки настрана, докато подобрява растежа и вкуса на доматите.
  • Магданозът помага за производството на здравословни доматени растения като привлича сирфидни мухи, които пируват като доматени вредители.
  • Чесънът също е полезен, защото отблъсква паяковите акари. Заровете скилидки чесън на 2 см в земята около доматените растения за естествен инсектицид.
  • Джодженът ще помогне на доматените растения чрез възпиране на зелеви пеперуди, мравки, гризачи, бръмбари, бълхи и листни въшки. Благодарение на инвазивния характер на джоджена, посадете го в заровен съд, за да не превземе градината.
  • Латинката, която е едногодишно цвете, възпира листни въшки, белокрилки, буболечки и бръмбари. Тя може също да предотврати гъбични заболявания, които могат да се отразят отрицателно на доматените растения.

От друга страна, някои от най-лошите спътници на доматите включват черен орех, зелеви (като зеле, карфиол, броколи и брюкселско зеле), царевица, копър и картофи.

Ако сте голям фен на доматите, отглеждането и брането на собствени домати е значително по-полезно за вас и всеки друг, който ги яде. Доматите по рафтовете на магазините са често ГМ, набрани твърде рано, и не са отглеждани с грижата, която ще им дадете вие. Това води до токсични, безвкусни и с ниски хранителни вещества плодове.

Можете да засадите вашите собствени домати като използвате органични наследствени семена и като използвате естествена, богата на минерали тор, за да им дадете едно чудесно начало. Придружаващите растения ще гарантират  естествена грижа с много вредители и ще подобрят вкуса на крайния продукт.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: P.A. Watson

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *