Гледането към природата само за 40 секунди може да подобри концентрацията и мозъчната функция

(NaturalNews)

Цветовете са съживяват, когато уморени и жадни очи надникнат в поле от стърчащи диви цветя, поклащащи се във вятъра. Просмуквайки всичко това, очите предават красотата на природата на психиката, възстановявайки напрегнати очи и неспокойни мисли. Върховете на цветята се открояват смели в полето на многообразието, като че са мазки на четка от жълто и розово. Палитрата на природата възстановява ума и събужда творчеството.

Когато очите са съсредоточени, фонът на дърветата вече не представлява само един нюанс на зелено. Спектър от различни цветове и чувства се отразяват от ослепителния блясък на мига, влизайки в ума, внасяйки яснота, визия и чувство за единодушие. Цялото естествено сътрудничество и красиви цветове идват заедно, поставяйки всичко в перспектива.

След прекарване на време в природата и наблюдение на нейната красота и хармонични отношения, е много по-лесно да се концентрираме и съсредоточим върху задачите за деня. Лечебният ефект на природата е особено забележим в днешното задвижвано от екрани общество. Толкова голяма част от всекидневния живот сега тече през компютри. В края на деня средният човек е толкова износен от цифровата парадигма, че излизане навън и наблюдаване на взаимосвързаността на природата се превръща в нещо като терапия. Има ли такова нещо като витамин N (nature-природа) и дали човечеството е в дефицит?

Само 40 секунди, прекарани за наблюдаване на природата, рестартира мозъка, възстановявайки фокуса

Ново проучване от Университета в Мелбърн посочва, че само 40 секунди от витамин N могат да подобрят концентрацията, както и цялостното функциониране на мозъка. Изследователският проект разделя 150 участници в две групи. Участниците, работещи във високи сгради, са получавали микро-паузи, които са продължавали само за 40 секунди. Едната група е виждала бетонен покрив през тяхната микро-почивка. Другата група се оставя да види “зелен покрив с цъфтяща поляна.” Тези зелени покриви, традиционни градски покриви, които са покрити с треви и растения, симулиращи дива прерия, стават все по-популярни в целия свят. Идеята е сравнително нова за САЩ. Девет акра зелен покрив беше построен върху покрива на централата на Facebook в Менло Парк, Калифорния.

Washington Post съобщава, че групата, която е гледала зеления покрив през работния ден прави “значително по-малко грешки и показва по-висока концентрация на втората половина от задачата, в сравнение с тези, които гледат бетонния покрив.”

Водещият изследовател д-р Кейт Лий казва: “Това проучване ни показа, че гледането на природно изображение за по-малко от минута е всичко, което е необходимо да помогне на хората да работят по-добре по нашата задача.” Изследователите казват, че проста картина, изобразяваща красотата на природата може също да свърши работа. Това може да доведе до повече изследвания, доказващи терапевтичната и лечебната полза на произведения на изкуството и цветотерапия.

Природа, изкуство и цветотерапия са мощни лекарства

Зелените покриви не се използват само за да са от полза за настроението и психическото здраве на работниците; те се използват и за намаляване на задържането на топлината в градските райони. Пейзажът от природа на покрива помага да се охлади сградата и да се намали консумацията на енергия. Зелените покриви са от полза и за околната среда, тъй като издърпват излишния въглероден двуокис от градските райони и го дават за храна за развитието на растенията.

Когато екраните изморяват очите и оказват своето непосредствено влияние върху мозъка, най-добрата терапия за въдворяване на фокуса е толкова проста, като надничане в цветовете и взаимосвързаността на природата. Природа, изкуство и цветотерапия могат да бъдат липсващите звена – лечебната медицина, която липсва в натоварената, задвижвана от технологии култура на обществото. Може би очите на човечеството умират от желание да хранят ума с нещо, което е реално и автентично.

Автор: L.J. Devon

Източник: http://www.naturalnews.comВашият коментар