(NaturalNews)

Палео диета е известна от повече от четиридесет години, но напоследък се радва на възраждане на популярността. В момента тя е една от най-популярните диетични тенденции в Америка.

Това завръщане на популярност се дължи отчасти на новите ѝ поддръжници, включително Движението Crossfit и холивудски знаменитости като Меган Фокс, Джесика Бийл, Майли Сайръс и Матю Макконъхи.

Препоръки на Палео диетата или хранене като пещерен човек

Палео диетата твърди, че съвременните диети ни правят много болни, и за да подобрим здравето си, ние трябва да ядем храна, която до-голяма степен прилича на диетата, която нашите предци от палеолита са яли от преди 2 милиона години до преди 10000 години.

Палео диетите варират в известна степен от книга до книга. Цялостната концепция е същата, въпреки че има някои различия в това, кои храни трябва да се избягват. Препоръките относно консумацията на месо също се различават.

Много последователи на Палео диетата държат на вярата, че през по-голямата част от човешката история сме били предимно месоядци. В интерес на истината, ние сме яли повече растения отколкото месо, но това, което хората са яли е зависило до голяма степен от това къде са живели.

Палео диетата препоръчва:

 • Месо и яйца
 • Морски храни и риба
 • Семена и ядки
 • Листни зеленчуци
 • Местни продукти
 • Клубеноплодни като сладки картофи и ямс (в умерени количества)

Препоръчват се само хранено с трева или свободно отглеждано месо и диво уловени морски храни, поради факта, че хранените със зърно животни и отглежданата риба са по-малко здравословни от животните, хранени с естествената им диета.

Други забранени храни включват:

 • Всички преработени храни
 • Млечни продукти
 • Зърна (пшеница, макаронени изделия, зърнени култури)
 • Захари, фруктоза или зърно
 • Подсладители
 • Бобови култури

Повечето Палео диети изключват масла, които са извлечени чрез използването на химикали.

Тъй като зърната и преработените храни са забранени, диетата е естествено без глутен. Хората на Палео диета силно препоръчват всички да избягват глутен. Те твърдят, че почти всички са с непоносимост на глутен.

Палео ползи

Привържениците на палео твърдят, че палео диетата намалява възпалението, понижава кръвното налягане, намалява оксидативния стрес и осигурява по-голяма защита от невродегенеративни заболявания. Палео привържениците също стоят зад Палео диетата като лечение на диабет. Казва се, че диетата намаля глюкозата и инсулина.

Рядко подчертаван факт в Палео диетата е, че нашите предци са яли органни меса и костен мозък. Костният мозък е добър източник на лесно усвоим калций. Костният мозък обикновено не се яде в съвременната кухня, въпреки че се препоръчва от много здравни застъпници наскоро.

Има много всеизвестни истини в Палео подхода. Трябва да се опитаме да подражаваме на диетата на нашите предци, поне по отношение на цялостната картина. Палео диетата има по-ниска консумация на въглехидрати и зърно и повече протеини и  фибри, отколкото съвременните диети. Палео диетите се състоят от пресни храни, много от тях сурови. В негативен план, истинските Палео диети всъщност са били по-малко разнообразни и по-малко здравословни, отколкото най-добрата диета на разположение за нас днес.

Най-добрата диета

Разнообразна, прясна, органична, 80% сурова диета на растителна основа е най-здравословната диета. 80% от вашата диета трябва да се състои от пресни, сурови, органични продукти – повече зеленчуци, отколкото плодове. Вашата диета трябва да включва и омега 3 мастни киселини (рибено масло, ленено семе, или смесица от масла), както и други здравословни мазнини като зехтин и кокосово масло. Семената и ядките трябва да се напояват, за да освободят ензими. Всичкото месо трябва да бъде органично и говеждото месо трябва да е хранено с трева. Не забравяйте, че когато се храните на върха на хранителната верига, вие основно ядете каквото е яло това животно. Ако ядете болни недохранени животни, които са хранени с ГМО храни и пълни с антибиотици и хормони на растежа, дали това ще е от полза за вашето здраве?

За да бъдете наистина здрави, избягвайте всички преработени храни. Не яжте изкуствени овкусители, оцветители, консерванти. Без Бутил хидрокси анизол (ВНА), Бутил хидрокси толуен (ВНТ), мононатриев глутамат (MSG) или ГМО. Без транс-мазнини. Без обработена захар. Ограничете кофеина.

Има полза от манталитета на Палео диетата. Нуждаем се от завръщане към яденето на естествени неподправени храни. Ако вашата крайна цел е истинско, здраве и жизненост, просто се придържайте към 80% сурови пресни продукти.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Joel Edwards

By admin

One thought on “Дали Палео диетата е най-здравословната диета, достигаща до медиите?”
 1. предвид че човекът е плодояден, със сигурност не е, а и кои знае как са се хранили пещерняците, както и – ние сме друг вид, не сме тези пещерняци…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *