Дефицит на витамин D в детството предизвиква артериално втвърдяване, увеличаване на риска от болест на сърцето

(NaturalNews)

Децата с недостатъчни нива на витамин D са с по-голяма вероятност да имат втвърдени артерии като възрастни, и е по-вероятно да развият сърдечно-съдови заболявания, според проучване, проведено от изследователи от университета в Турку, Финландия и публикувано в Списание по Клинична Ендокринология и Метаболизъм.

Дефицитът на витамин D в детска възраст е широко разпространен в световен мащаб.

“Има много данни, които показват, че недостигът на витамин D е лош за здравето”, заявява изследователят Маркус Джуонала. “Открихме доказателства, че той е свързан също и с артериалното здраве.”

С продължаващото разкриване от учените за всички важни роли, които играе витамин D в организма, вниманието се обръща към ролята на витамина в поддържането на сърдечно-съдовото здраве. Предишни изследвания са свързали ниски нива на витамин D с увеличен риск от инфаркт и инсулт.

Два пъти по-вероятно да имат удебелени артерии

Финландското изследване е било проведено върху 2148 участници, които са били на възраст между 3 и 18 години в началото на проучването през 1980 г. Участниците са били подложени на редовни физически изпитания и са били измервани нивата им на витамин D, липидни нива и кръвното налягане, както и са били оценени диетата и статуса на тютюнопушене. На възраст 45, участниците са били подложени на ултразвук, за да се оцени дебелината на артериите им, включително и сънната артерия във врата.

Артериалната дебелина, известна също като каротидна интима-медия дебелина, се счита за маркер на артериалното втвърдяване, която може да доведе до повишен риск от сърдечно-съдово заболяване, инфаркт и инсулт.

Изследователите са разделили участниците в четири групи, въз основа на техните средни нива на витамин D в кръвта като деца. Участниците в най-ниската четвърт (със средно ниво от 15 ng/ml) са били почти два пъти по-вероятно да имат удебелени каротидни артерии, отколкото хората в другите групи, дори и след отчитане на други сърдечно-съдови рискови фактори.

Кръвните нива на витамин D от 40-80 ng/ml се считат за идеални, според Съвета за витамин D.

“Нашите резултати показват връзка между ниски нива на витамин D в детството и увеличен брой на субклинична атеросклероза в зряла възраст”, каза Джуонала.

“Асоциацията беше независима от конвенционалните сърдечно-съдови рискови фактори, включително серумни липиди, кръвно налягане, тютюнопушене, начин на хранене, физическа активност, индекси на затлъстяване и социално-икономически статус.”

“Необходими са още изследвания, за да се проучи дали ниски нива на витамин D имат причинна роля в развитието на увеличена дебелина на каротидната артерия”, казва Джуонала. “Въпреки това, нашите наблюдения подчертават важността от осигуряване на децата с диета, която включва достатъчно витамин D.”

Излезте на слънце!

Тялото синтезира витамин D естествено при излагане на слънчева светлина; той може да се намери естествено и в шепа храни. Здравните експерти са смятали някога, че единствената роля на витамина е да поддържа здравето на костите. Сега изследванията показват, че витамин D играе важна роля за предотвратяване на рак и автоимунни заболявания, и вероятно и други хронични заболявания.

Проучване от октомври 2014 г. в списание Диабет, водено от изследователи в Детски институт Телетон в Пърт, Западна Австралия, разкрива още една важна полза за здравето от прекарването на повече време на слънце. Когато се излага на ултравиолетова радиация, кожата  произвежда също и газ азотен оксид, който помага за забавяне наддаването на тегло и регулира обмяната на веществата. Това може да намали риска от затлъстяване, което е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак.

“Тези открития подкрепят идеята, че здравословният начин на живот трябва да включва прекарване  време навън на слънце, не само за спорт, но и за полза от слънчевата светлина върху кожата,” казва Дейвид Рей от Манчестърския университет.

Но кожата не може да синтезира витамин D или  азотен оксид, когато е блокирана от ултравиолетовото излъчване от дрехи или слънцезащитен крем.

Експертите препоръчват, че за да получат достатъчно витамин D, хората със светлата кожа трябва да се излагат на слънце най-малко 15 минути  на ден, без предпазни средства на лицето и ръцете. Хората с по-тъмна кожа или които живеят на места, далеч от екватора може да се нуждаят от два до три пъти повече време.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David GutierrezЕдин коментар на Дефицит на витамин D в детството предизвиква артериално втвърдяване, увеличаване на риска от болест на сърцето

  1. Krasen Provedni каза:

    А излишък!? 🙂

Вашият коментар