Здраве на червата – какво е и как да го подобрим?

(NaturalNews)

Здраве на червата. Интересна фраза, нали? Разбира се, първото нещо, което идва на ум, е диария, запек, подуване на корема и газове, нали? Но здравето на червата е много повече от това.

Не става въпрос само дали червата ви се движат редовно или имате течащи изпражнения. Става въпрос дали имате правилния баланс на добри бактерии към лоши бактерии и дрожди, което определя дали много функции на червата работят правилно, включително усвояване на хранителните вещества.

Болните черва са с превишени лоши бактерии и дрожди. Ние наричаме бактериите добри, когато бактериите са ползотворни. Добрите бактерии помагат за допълнително разграждане на храната ни, произвеждат серотонин (необходим невротрансмитер), и създават вторични продукти чрез техните метаболитни процеси, които са или полезни за нас или доброкачествени. Те също играят много важна роля за задържане на лошите бактерии и дрожди под контрол.

Лошите бактерии причиняват възпаление на тъканите в червата и отделят вредни токсини чрез техните метаболитни процеси. Дрождите правят същото. В допълнение, те ровят дупки през защитната вътрешна обвивка на червата, което позволява преминаване на хранителни частици и протеини към кръвния поток. Наричаме този процес синдром на течащите черва. Това увреждане на нормалния храносмилателен процес преумаря имунната система. Мнозина хора вярват, че синдромът на течащите черва може да бъде общ доминатор и прекурсор за много видове автоимунни заболявания.

Употреба на антибиотици и здраве на червата

Антибиотиците убиват бактериите. Те са направени, за да правят това. Проблемът е, че обикновено те убиват голямо разнообразие от бактерии, както добри така и лоши. След използване на антибиотик, не само, че трябва да увеличите или да населите отново вашите добри бактерии, дрождите във вашата система са имали шанс да се размножават, тъй като добрите бактерии, които нормално ги поддържат под контрол са умрели. Трябва да убиете дрождите и да допълните червата с добри бактерии.

Как да увеличите добрите бактерии в червата

И така, един здравословен баланс на добри бактерии в червата е от съществено значение за здравето, особено след като нашата имунна система изисква добро здраве на червата. Как да се подсигурим, за да имаме изобилие от добри бактерии?

На първо място, изградете им дом и те ще дойдат. Добрите бактерии виреят в среда, богата на фибри. Това ги прави щастливи – толкова славно щастливи, че се размножават като луди. Храните, които насърчават тази среда са пребиотични храни – сурови, пресни, органични, пълни с фибри зеленчуци и плодове. Най-доброто, което можем да направим, за да създадем среда, която храни, подслонява и насърчава добрите бактерии, е да  ядем по една голяма салата всеки ден, пълна с тъмнолистни зеленчуци и 10-15 вида зеленчуци.

Пробиотични храни (ферментирали млечни продукти и зеленчуци) също могат да помогнат за увеличаване количеството на добрите бактерии в червата, но тяхното значение често е силно надценено. Първо, подсладени със захар кефир и продукти от кисело мляко не насърчават здравето. И през повечето време пробиотичните бактерии не оцеляват в стомашната киселина. Но има и добавки, направени да преминават стомашната киселина и редовното ядене на пробиотични храни без захар ще помогне до известна степен. Запомнете, основният метод за увеличаване на добрите бактерии е чрез сурови зеленчуци.

Разгледайте също Как да убием Кандида и да балансираме чревната флора.
Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael EdwardsВашият коментар