Изключителни ползи за здравето от добавянето на шам фъстък към вашата диета

Шам фъстъците действително съществуват от хиляди години, но хората просто наскоро започват да осъзнават колко здравословни и полезни са. Въпреки че първоначално се използват в Западна Азия, сега те идват от различни места, включително Калифорния, Мексико, както и Австралия. Казва се, че те са едни от най-здравословните ядки след бадемите. Ако никога не сте считали шам фъстъците за здравословна закуска, може би трябва да прочетете по-долу.

Ето няколко начина, по които шам фъстъците могат повлияят на вашето здраве и начин на живот

Здраве на сърцето

Шам фъстъците намалят лошия холестерол – LDL и увеличават  добрия холестерол HDL. Добрата новина, че не е нужно да ядете един куп шам фъстъци за дълъг период от време, само няколко малки шепи и в рамките на няколко седмици или дори месеци ще започнете да виждате значителни промени в диетата и здравето си. Тези малки ядки също са с много високи нива на антиоксиданти като витамин А и Е, които подпомагат борбата срещу възпаление, което означава, че те са добри при артрит и подуване на ставите, както и помагат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Здрава кръв

Докато много други храни съдържат витамин B6, то шам фъстъците са изключително богат източник на този витамин. Витамин B6 е един от 10-те най-важни витамини, които трябва да имате във вашата система, защото той помага на хемоглобина – това е протеин, чиято основна задача е да пренася кислород чрез кръвния поток към клетките.

Здраве на нервната система

Тъй като шам фъстъците са толкова богати на В6, не трябва да е изненада, че тези ядки също имат широк спектър от положителни ефекти за нервната система. B6 също така помага при създаването на миелин, който обгражда нервните влакна в тялото ни и позволява максимална комуникация между нервите.

По един морков на ден…

Като деца сте чували колко важно е яденето на моркови. Родителите ви, вероятно са ви казвали, че яденето на моркови ще ви помогне да запазите зрението си. Това е вярно – родителите не лъжат. Но, има нова здравословна закуска за очи – това е шам фъстък! Шам фъстъкът съдържат два каротеноида, които обикновено не се намират в ядките. Това комплексно съединение от лутеин и зеаксантин действа като предпазващ антиоксидант, който защитава тъканите в тялото срещу неща като свободни радикали. Свободните радикали са свързани със застаряването на населението, но и други неща, като бръчки, рак, сърдечни заболявания и слепота. За щастие двата каротеноида в шам фъстъците помагат в борбата срещу увреждания на зрителния нерв, което помага за намаляване на слепота, по същия начин, по който морковите го правят. Проучвания са направени на тази конкретна тема, но само в САЩ.

Здрава кожа

Шам фъстъците също имат и друг наистина страхотен витамин в тях, който помага за здравето на кожата; витамин Е. Това е витамин, който е важно да имате в тялото си, защото той ви помага да имате здрава, красива и гладка кожа. Витамин E е отличен начин да предпазите кожата си от ултравиолетовите лъчи .

 

Автор: Heidi Kristoffer

Източник: http://blogs.naturalnews.com/amazing-benefits-adding-pistachios-diet/Вашият коментар