Тъй като прочистването със сок е изтъквано от много холивудски знаменитости, то се е превърнало в популярен начин за бърза загуба на тегло. Oсобено популярен e сега, кoгато лятото е тук и хората искат да изглеждат добре с бански костюм. Има, обаче, все повече доказателства, че тези прочиствания не са толкова безопасни, колкото хората вярват. По-долу са описани някои неща върху, които да помислите преди избора на такъв режим.

Прочистването не е дългосрочно решение

Въпреки че много хора със сигурност ще отслабнат бързо след тези прочиствания, това не е дългосрочно решение на проблема с теглото. Повечето хора ще върнат старото си теглото отново, след като се върнат към редовната си диета, особено, ако тази диета не е особено здравословна. Много вероятен е и рискът от хранителен дефицит.

Прочистването не влияе добре на мускулите

Докато повечето експерти по хранене препоръчват около 2000 калории на ден за здравословна диета, повечето от хората с режим за прочистване ограничават приема на калории до 1000 калории или по-малко (при лимонена диета например са разрешени само 650 калории дневно!). Тъй като тези прочиствания са дефицитни на протеин, тялото разгражда мускулна енергия. Прочистването всъщност кара тялото да губи чиста мускулна тъкан, а не мазнини.

Прочистването забавя метаболизма

Поради екстремните и нездравословни ограничения на калории, наложени от тези прочиствания, тялото просто не получава адекватна енергия за поддържане на цялостната си функция. Когато ограниченията на калории са тежки, тялото влиза в режим, който се нарича „режим на гладуване“ и една част от този режим е забавянето на обмяната на веществата, а това е последното нещо, което някой иска, когато се опитва да губи тегло.

Прочистващата сокова диета не е толкова здравословна

Повечето хора имат усещането, че сок​​ът, особено ако е направен в домашни условия, е здравословен продукт, но все по-често хранителните експерти признават, че това просто не е така. В интерес на истината, сокът е един от най-бързите начини за повишаване нивото на кръвната захар. Това повишаване е действително свързано и с повишаване на теглото, както и по-висок риск за развитие на диабет.

Една здравословна алтернатива на прочистването е просто да се ядат цели храни. Това трябва да включва пресни плодове и зеленчуци, постно месо и млечни продукти и пълнозърнести храни. Ако тази диета е последователна, тя ще ви помогне да свалите килограми, а също и ще помогне за детоксикация на тялото по безопасен начин. Това е особено вярно, когато се комбинира с упражнения. Въпреки всичко, това е процес, за който хората трябва да разберат, че отнема време, а загубата на тегло е бавна и постепенна.

 

Автор: Sandeep Godiyal

Източник: http://blogs.naturalnews.com/surprising-dangers-juice-cleanses/

By admin

One thought on “Изненадващи опасности при прочистването със сок”
  1. Пускате статии с противоречиво мнение – един път че 2000 калории са необходими, друг път пишете че калориите не са така важни, а съдържанието на храната. Истината е че мускулите не се разграждат така лесно, а всъщност това е последното нещо, към което ще посегне организма – разграждат се токсините и мазнините. И че соколечението е най-полезния начин за детоксикация. Млечни и месо – сигурен път към докторите, а оттам… пътят на страданието е сигурен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *