Категории Архиви: празници

Топ 10 храни, които помагат за премахване на “любовните дръжки”

Диета за премахване на “любовните дръжки” (това са неприятни натрупвания в областта на талията) не означава глад, а консумиране на храни, които ще ви заситят и същевременно имат добър вкус. Тези храни идват от основните хранителни групи и съдържат протеини, фибри и здравословни мазнини, които ще ви дават енергия през целия ден. По-долу са най-добрите 10 храни, за да помогнат за премахване на “любовни дръжки”.

Честита Баба Марта!

Баба Марта

ЦВЕТНИЦА /ВРЪБНИЦА/

Цветница е!

Цветна Цветница дошла е,
Гиздава като момиче,
Обичая всеки знае –
С цвете днес да се накичи.

                                 Дора Габе

 

 

ЦВЕТНИЦА /ВРЪБНИЦА/ е християнски празник, който се празнува след Лазаровден и е винаги в неделя. Свързва се с посрещането на Иисус в Йерусалим като цар с палмови клони.

На този ден християните вземат от храма осветени върбови клонки, които заместват палмовите, и така символизират посрещането на Спасителя. Клонките отнасят по домовете си и те предпазват семейството от лошотии и болести.

Цветница  е празникът на цветята и цъфтежа. Всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета празнуват имен ден.

 

Днес е Лазаровден

ЛАЗАРОВДЕН

Осем дни преди Великден млади жени, облечени в традиционни национални носии отбелязват светлия християнски празник Лазаровден.

Българският народ го нарича още „Лазарица“, „Лазар“ или „Лазарова събота“. Момите от сутринта се закичват в косите със свежи китки и венчета и обикалят по къщите като пеят празнични песни и изпълняват ритуален танц, известен като „Боенек“.

Предвестник на Великден, този празник е зареден с изключителна жизнерадост. Песните, коите пеят лазарките са свързани с женитбата, любовта и плодородието. Стопаните на домовете даряват лазарките с пари, плодове, яйца.

Православната църква е посветила този празник на Лазар, когото Иисус Христос е възкресил четири дни след погребението му.

На Лазаровден се откъсват върбови клони, плетат се венци за следващия ден, който християните наричат Връбница /Цветница/. И днес се носи поверие, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи.