Консумирането на червено вино и грозде естествено подобрява паметта

(NaturalNews)

След дълъг, труден и стресиращ ден на работа, нищо не релаксира по-добре от хубава чаша изискано вино. За щастие, червеното вино е един от луксовете в живота, на който можем да се отдаваме от време на време, без да чувстваме вина.

Всъщност, вината е последното нещо, което трябва да чувствате след чаша червено вино, заради полезните му свойства за здравето. Червено вино, грозде, фъстъци и някои горски плодове съдържат естествено съединение, което е научно доказано, че осигурява широк спектър от ползи за здравето.

Шумотевицата около ресвератрола не е нещо ново; все пак, ново научно изследване разкрива, че естественият антиоксидант може да помогне за предотвратяване на свързания с възрастта спад в паметта. Публикувано от член на факултета в Научен Център A&M Texas на Колежа по медицина, изследването показва, че ресвератролът може да има положителен ефект върху хипокампуса, област от мозъка, отговорна за провеждането на критични функции като учене, памет и настроение.

Ново проучване показва, че естественият антиоксидант, срещан в червеното вино, може да подпомогне за лечението на невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер

Ашок К. Шети, Ph.D., професор в Катедрата по молекулярна и клетъчна медицина и Директор на невронауките в Института за регенеративна медицина, е доста добре запознат с ползите от ресвератрола. Докато съединението е известно с потенциала си за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, Шети и екипът му вярват, че естественият антиоксидант също може да бъде от полза за лечение на загуба на паметта в напреднала възраст.

“Тъй като и хората и животните показват влошаване на когнитивния капацитет след средна възраст, заключенията могат да имат последици за лечение на загуба на паметта в напреднала възраст”, съобщава прес-съобщение на проучването. “Ресвератролът може дори да бъде в състояние да помогне на хората, страдащи от тежки невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.”

Публикуван онлайн на 28 Януари в Научни доклади, експериментът на Шети установява, че лечението на възрастни плъхове с ресвератрол е довело до явни ползи по отношение на ученето, паметта и функцията на настроението.

Естествен антиоксидант, срещан в червеното вино, може да помогне за увеличаване на пространствената памет в напреднала възраст.

“Резултатите от проучването бяха поразителни”, казва Шети. “Те показаха, че за контролните плъхове, които не получаваха ресвератрол, способността за пространствено учене се запазва до голяма степен, но способността да правят нови пространствени спомени намалява значително между 22 и 25 месеца. За разлика от тях, пространственото учене и паметта се подобрили при плъховете, третирани с ресвератрол.”

Забележително, неврогенезата (растежът и развитието на невроните) е приблизително удвоена при плъховете, на които е даван ресвератрол, в сравнение с контролните плъхове, които не са го получавали. Плъховете, които са получили естествения антиоксидант също са имали значително подобрена микро-васкулатура, най-малките системи от кръвоносни съдове в тялото, отговорни за циркулиране на кръв между тъканите. Плъховете, които са получавали ресвератрол също показват по-ниска степен на хронично възпаление в хипокампа.

“Изследването предоставя нови доказателства, че лечението с ресвератрол в края на средна възраст може да помогне за подобряване на паметта и функцията на настроението в напреднала възраст”, казва Шети, като добавя, че неговата лаборатория сега разглежда молекулярните механизми, които са в основата на подобряването на познавателната функция след лечение с ресвератрол.

Той също така планира да проведе експерименти, за да види дали по-малки дози ресвератрол в диетата за продължителни периоди ще предложат подобни ползи за застаряващия мозък.

Ресвератролът, свързан с множество ползи за здравето

Ползите за здравето, свързани с ресвератрол продължават да  изникват с появата на нови проучвания. През октомври 2014 г., проучване, публикувано в The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism установило, че ресвератролът може да бъде полезен при лечение на остеопороза, състояние, при което костите стават слаби и чупливи.

Техните резултати показват, че естественият антиоксидант стимулира клетките, формиращи костите в тялото, което подчертава неговия потенциал да се използва като лекарство против остеопороза при хора.

Антиоксидантите полифеноли, като ресвератрол, могат да имат и други ползи за здравето, като например да предлагат защита за сърцето. Предишни изследвания показват, че тази ключова съставка в червеното вино може да помогне за защита на лигавицата на кръвоносните съдове в сърцето, както и да предотвратява увреждане на тези кръвоносни съдове.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Julie WilsonВашият коментар