Монк плодове – мощна храна за диабетици

диабет-подчертано-дума

(NaturalNews) Диабетът е сериозен проблем за общественото здраве по целия свят. Само в Америка броят на диабетиците се оценява на около 30 милиона и тези цифри се очаква да нараснат през следващите десетилетия. Диабетът е не само труден за управление, но също така поставя хората в риск за много други сериозни здравословни усложнения като инфаркти, инсулти, безплодие, слепота и ампутация, само за да назовем няколко. За щастие, има повече възможности от всякога за диабетици, които искат да се опитат да управляват своето състояние естествено. Този скромен плод от Азия е един от тях. Прочетете, за да научите повече за този невероятен монк плод.

Повече за монк плодовете

Монк плодовете, известни също като Луо Хан Гуо, са член на семейството на тиквата. Обичайното му наименование произлиза от 13 век в Китай, където монасите там  живеят главно от този плод, който отдавна е ценен като храна на дълголетието в китайската култура. Въпреки че е разпространен в цяла Азия, пресните монк плодове малко трудно достигат в нашата страна, поради факта, че имат такъв кратък срок на годност и не може често да оцелеят по пътя от фермата до пазара. Това е една от причините, поради които доскоро не е бил известен.

Въпреки това, монк плодовете се сушат и имат сладък, подобен на карамел вкус и така са в състояние да достигнат до рафтовете на магазините дори в чужбина. Екстракт се предлага в момента на пазара, като естествен заместител на захарта. Много хора напоследък са развълнувани от тези невероятни плодове и ползите им за здравето.

Здравните ползи на монк плодовете

Основната причина, поради която монк плодът е толкова здравословен, е заради неговата невероятно висока хранителна стойност. Монк плодовете са чудесен източник на аминокиселини, протеини и витамин С. Поради това те са били използвани в традиционни азиатски лечебни практики, за да помогнат за лечение на такива разнообразни заболявания като сърдечно-съдови заболявания, алергии и рак. Тези плодове имат способността да поддържат здрава храносмилателна, дихателна и имунна система.

Но това, което наистина е привлякло вниманието към монк плодовете, е положителното им влияние върху процеса на диабет. Въпреки че това е невероятно сладък плод, той е в състояние да понижи нивата на кръвната захар на диабетиците (и техните нива на холестерол и триглицериди) и дори може да поддържа здрава функцията на черния дроб, което е много важно за диабетиците.

Има предварителни клинични доказателства в подкрепа на здравословните ефекти на монк плодовете при диабет. В едно скорошно проучване, публикувано в Британско списание за хранене, е установено, че диабетни лабораторни животни, чиято диета е засилена с екстракт от монк плодове, имат по-ниски нива на протеин в урината си. Това показва, че плодът монк е в състояние да помогне за защитата на бъбреците, а бъбречното здраве е изключително важно за диабетици. Повечето хора, които са на диализа, поради бъбречна недостатъчност, имат история на диабет.

С една дума, монк плодове, сушени или в екстракт, си струват изследванията, за да помогнат на диабетиците да контролират кръвната си захар естествено и да избягват някои  по-сериозни усложнения на това заболяване.

Източник: http://www.naturalnews.com/050481_monk_fruit_diabetes_sweeteners.html#ixzz3gYY7qQ9i

Автор: Sandeep Godiyal

 

 Вашият коментар