Пет затоплящи подправки, които повишават телесната ни температура

(NaturalNews)

Един от най-лесните и здравословни за нас начини да сме топли през най-студените периоди от годината, е да ядем повече от така наречените “затоплящи” храни. Загряващите храни, които са посочени от древната китайска медицина като “ян” храни, са храни, които съдържат едно или няколко активни вещества, допринасящи за повишаване на нашата телесна температура – често чрез стимулиране на кръвообращението или премахване на излишната вода от нашите тъкани. Семена, ядки, овес, чесън и лук са класически примери за традиционни затоплящи храни.

Все пак, някои от най-добрите затоплящи храни могат да бъдат намерени в царството на подправките. В действителност, прекомерно голям брой популярни и широко достъпни подправки са необичайно ефективни в индуциране на термогенеза. Петте подправки, изброени по-долу, всички от които могат да бъдат консумирани в цяла или форма на добавка, изглежда са особено ефективни в това отношение.

Кардамон

Ароматните и уханни семена на популярната билка, кардамон, която е характерна за Южна Индия и Шри Ланка, са добре познати заради техните високи концентрации на природен цинеол. Доказан експекторант (лекарство, което помага за разхлабване на секретната конгестия в белите дробове и дихателните пътища), цинеолът е известен, че има стимулиращ ефект върху белите дробове, което от своя страна, повишава нашата телесна температура. Кардамонът също стимулира храносмилателната система и помага за  премахването на газове.

Канела

Може би най-популярната загряваща храна на Запад днес е канелата, сладка и ароматна подправка, получена от вътрешната кора на канелено дърво. Адстрингентните действия на танините в канелата имат изсушаващо и тонизиращо действие върху лигавиците в телата ни, като по този начин повишават нашата температура. В допълнение, канелата е естествен антикоагулант (разреждащо кръвта), който може да увеличи циркулацията на кръвта и стимулира метаболитната активност.

Куркума

В продължение на векове, лечебната система на Индия, Аюрведа, класифицира куркумата като една от най-добрите билки за затопляне и науката сега разбира защо. Подобно на канелата, куркумата е богата на огромен брой адстрингентни танини, които помагат за стягане на тъканите и абсорбиране на излишната вода от организма. Това води до “изсушаващ” ефект, който повишава цялостната ни телесна температура. Освен това, куркумата е с високо съдържание на активно вещество, наречено куркумин, което е доказано, че нормализира кръвообращението и подобрява здравето на кръвоносните съдове.

Джинджифил

Въпреки, че е най-известно за лечение на гадене и разстроен стомах, коренището на популярното растение джинджифил притежава значителни затоплящи ефекти, които се дължат на гъстата концентрация затоплящи масла, наречени гингероли. Подобно на канелата и куркумата, които всъщност принадлежат към същото семейство Джинджифилови (Zingiberaceae), той също подобрява циркулацията към всички части на тялото.

Лют червен пипер (Кайен)

Кайенският пипер, наричан още гвинейски пипер, е член на семейство картофови и обикновено се консумира в прахообразна форма. Неговата запазена марка, лютостта и ефектите на затопляне, които значително надвишават тези на повечето други червени чушки, се дължат на високите нива на активното му съединение капсаицин. Например, едно изследване, публикувано в Списание по биологична химия през 2008 г. показва, че капсаицинът притежава термогенни свойства. Авторите на изследването отбелязват също, че капсаицинът е “естествено срещащ се ванилоид, потреблението на който е свързано с повишен метаболизъм и телесната температура.”

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael RavensthorpeВашият коментар