Проучване доказва, че висок риск от рак на дебелото черво, причинен от западната нездравословна храна, може да бъде обърнат с богата на фибри здравословна диета

(NaturalNews)

Преминаването от западна диета с високо съдържание на месо и мазнини към диета, богата на зеленчуци и бобови култури, може да намали риска от рак на дебелото черво на човек само за две седмици, според проучване, проведено от изследователи от Университета на Питсбърг и Колеж Империал Лондон и публикувано в списание Nature Communications. Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт от рак в богатите страни.

Проучването изследва градски, афроамерикански жители на Питсбърг и сравнява риска им от рак на дебелото черво и диети с тези на южноафриканци от селски райони. След това изследователите разменят диетите на двете групи за две седмици, с шокиращи резултати.

Различните диети водят до различни чревни микроби

Предишни изследвания са показали силна връзка между хранителния режим и рака на дебелото черво, като месото (особено червено и преработено месо) увеличава риска, а фибрите го понижават. Изследователите хипотезират, че разликите в диетата са основна причина, че рискът от рак на дебелото черво е 100 пъти по-висок сред афроамериканците, отколкото сред жителите на селските райони на Африка.

Изследователите, набират 20 афроамериканци от Питсбърг и 20 жители на селските райони на Квазулу-Натал, Южна Африка. При анализиране на хранителния режим на двете групи, те установили, че африканските американци консумират много по-малко фибри, отколкото южноафриканците, но ядат 2-3 пъти повече мазнини и животински протеин.

Когато вземат проби от чревните микроби на двете групи, те са установили, че афроамериканците са имали много по-високи нива на микроби, които разграждат жлъчни киселини (произвеждани от организма, за да помогне за разграждане на мазни храни), а южноафриканците са имали много по-високи нива на микроби, които помагат за разграждане на въглехидрати и които произвеждат химикала бутират (който е доказан, че понижава риска от рак).

Колоноскопии разкриват полипи в червата на девет от 20-те африкански американци, и нито един полип в южноафриканците. Полипите се смятат за рисков фактор за рак на дебелото черво, тъй като понякога могат да се развият в злокачествени тумори.

Промените са “изумителни”, “удивителни”

След това изследователите приемат участниците в местни центрове и ги хранят с контролирани диети в продължение на две седмици. Африканските американци са хранени с традиционна селска южноафриканска диета, състояща се от богати на фибри храни като боб чорба, царевични бухти, рибни тако и сурово манго. Южноафриканците са хранени с високо съдържание на мазнини, високо съдържание на протеини, западна диета с ниско съдържание на фибри, храни като бургери, пържени картофи и колбаси.

В края на интервенцията, възпаление и други биологични маркери за рак на дебелото черво при афроамериканците са се понижили значително, докато маркерите за риск от рак при южноафриканците са се увеличили.

“Бяхме изумени от степента на промяна”, заявява ръководителят на изследването Стивън О’Кийф. “Смятахме, че ще намерим няколко промени тук и там, когато заменят диетите, но този огледален образ беше напълно неочакван.”

Авторите установили също, че в продължение на двете седмици чревните микроби на участниците са претърпяли драстични промени от преминаването към новите диети. При афроамериканците, това довежда до увеличение с 2,5 пъти в нивата на бутират, което може да е отговорно за част от намаляването на маркерите за риск от рак. От друга страна, нивата на бутират сред южноафриканците са намалели с 50%. По същия начин, южноафриканците са претърпели увеличение на микробите, произвеждащи жлъчка.

Учените са останали несигурни как диетичните фибри, които достигат до дебелото черво несмляни, могат да повлияят на риска от рак. Новото изследване показва, че могат да направят това, в частност, чрез промяна на чревния микробиом.

“Това, което е изумително за мен е колко е огромна промяната в микробите, метаболизма и факторите за риск от рак, само за две седмици смяна на диетата”, казва старши съавтор Джеръми Никълсън. “Това означава за мен, че диетата и околната среда и микробните гени вероятно са много по-важни, отколкото отделни човешки гени при определяне на индивидуалния риск от рак на дебелото черво.”

(Natural News Science)

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: David GutierrezЕдин коментар на Проучване доказва, че висок риск от рак на дебелото черво, причинен от западната нездравословна храна, може да бъде обърнат с богата на фибри здравословна диета

  1. Слеър каза:

    Защо думата “учени ” не е в кавички в статията ?

Вашият коментар