Черници: добър избор ли са за диабетици?

Черниците са освежаващ, сладък плод, който идва в най-различни цветове. Типични за няколко места по света, черниците могат да варират по цвят от бяло до тъмночервен оттенък. Те растат по дървета и храсти, като храстите произвеждат по-голямо количество плодове всеки сезон. Черниците са вкусно допълнение към палачинки, пайове или се ядат просто така. Черниците имат някои ползи за здравето, които са разгледани по-долу.

Малък плод с голяма хранителна стойност

С около 40 калории на 100 грама, черницата е добър източник на антоцианин, който е флавоноид, за който е доказано, че има защитни свойства срещу рак, възпаление и има някои антистареене свойства. Те съдържат мощна концентрация на антиоксидант, известен като ресвератрол, намиращ се и в червеното вино, което може да има някои ползи за здравето на сърцето.

Черницата също е добър източник на протеини, които не се срещат често в повечето плодове, с близо 1,5 грама протеин на порция. Лечебните свойства на черницата могат да бъдат проследени назад във вековете, явявайки се в азиатския фолклор като ефективни за различни заболявания, включително безсъние, тения, артрит.

Подходящи ли са черниците за диабетици?

Високата захар и въглехидрати в плодовете не са много подходящи за диабетици. Въпреки това, не всички плодове са създадени равни, някои от тях са по-добър избор за дабетици, отколкото други. Такъв е случаят с черниците, които са били показани, че помагат за контролиране  нивата на кръвната захар. Едно проучване, проведено през 2007 г., показа, че приемът на черници е имал значително влияние върху нивото на захар в кръвта. По този начин помагат да се стабилизира нивото на кръвната захар.

Черниците също притежават диуретични, хипогликемични и хипотензивни свойства, които са изследвани обстойно. Едно такова проучване показа, че хората, които консумират екстракт от черница са в състояние да имат по-добър гликемичен контрол, в сравнение с традиционните лекарства.

Диабетиците не са единствените, които могат да се възползват от черниците

Въпреки че гликемичният контрол на диабета е прекрасно свойство на черниците, тези непретенциозни плодове може да ви помогнат с редица други състояния. Доказано е, че са ефективни при намаляване  нивата на общия холестерол, триглицериди, свободни мастни киселини и лоши нива на LDL-холестерол, докато в същото време повишават добрите нива на HDL-холестерола.

 

Автор: Michelle Bosmier

Източник: http://blogs.naturalnews.comВашият коментар