10 причини, поради които трябва да използвате фъстъчено масло всеки ден

Какво е фъстъчено масло?

Хранителна паста, получена главно от смлени сухи печени фъстъци е известна като фъстъчено масло. Тя е много популярна в Обединеното кралство, Северна Америка, Австралия, Холандия и някои части на Азия.

Здравни ползи от фъстъчено масло

Фъстъченото масло е много добро за вашето здраве. Може да изглежда странно да наречете фъстъченото масло диетична храна, тъй като то има 180-210 калории на порция. Тъй като то има добра комбинацията от фибри и протеини, то запълва стомаха и поддържа чувството за ситост за дълго време. То също така съдържа и други хранителни вещества, които са от съществено значение, за да ни държат годни и здрави.

Тъй като фъстъченото масло има 49 мг от изграждащия костите магнезий, 0,17 мг от повишаващия имунитета витамин B6, 3 мг от мощния антиоксидант витамин Е и 208 мг от приятеля на мускулите и сърцето – калий. Фъстъченото масло е също така пълно със мононенаситени мазнини. При закупуване на фъстъчено масло не търсете такова с намалено съдържание на мазнини, само защото си мислите, че ще намали талията ви, това не е така. Калориите са еднакви, а понякога дори и малко по-високи, тъй като са използвани допълнителни съставки, за да компенсират липсващата мазнина.

Топ 10 ползи за здравето от фъстъчено масло, за които трябва да знаете

 1. Витамин В6: Витамин В6, наричан също пиридоксин, принадлежи към витамин В семейство. Витамин B6 пази нашата нервна система здрава и лекува много сериозни заболявания, напр. PMS (предменструален синдром), диабет, астма, акне, камъни в бъбреците, белите дробове, рак и т.н.
  И когато включите фъстъчено масло в диетата си, вие ще получите 0.17 мг витамин B6. Може да не е голямо количество, но това наистина може да ви помогне, ако се разболявате често.
 2. Здравословни мазнини: фъстъченото масло има значително количество мазнини в него. И вида на мазнините е добър. Това са здравословни мазнини, които са необходими на организма, за да останем активни.
 3. Диетично: фъстъченото масло е подходящо за диета, тъй като то идва със здравословни протеини и мазнини. Плюс това, след като го яде, човек се чувства по-сит и това означава по-малко желание за храна.
 4. Внезапно повишаване нивото на захар: фъстъченото масло също спомага за намаляване на внезапно повишаване на нивото на захар.
 5. Ненаситените мазнини: Вашето тяло се нуждае от добри мазнини, така че яжте фъстъчено масло, то има някои ненаситени мазнини в него.
 6. Фибри: друго важно нещо за фъстъченото масло е, че то идва с добро количество фибри в него.
 7. Калий: важен минерал за тялото ни.
 8. Добро количество енергия: фъстъченото масло помага да сте активни през целия ден, тъй като 2 супени лъжици (32 грама)  фъстъчено масло може да ви зареди със 188 калории.
 9. Протеини: протеинът е от съществено значение, за да сте здрави. И това изисква около 0,8 грама на килограм тегло. Ето защо, ако тежите 64 кг може да се изискват около 51-52 грама протеин всеки ден, за да се поддържа здравословно тегло. 100 грама фъстъчено масло е богат източник на около 24-25 грама протеин.
 10. Универсална храна: фъстъченото масло е един вид храна, която може да ви осигури всички добри неща, необходими на тялото ви.

Има ли някакви нежелани реакции?

Най-честият страничен ефект на фъстъчено масло са алергични реакции. Може да има риск, ако фъстъченото масло е зле съхранявано.

Заключение

Фъстъченото масло е вкусна храна и има многобройни ползи за здравето и ви помага да останете във форма.

 

Автор: bkumar

Източник: http://blogs.naturalnews.com/10-reason-use-peanut-butter-everyday/Вашият коментар