4 пробиотични храни, които “бронират” имунната система

С напредването на научните изследвания в областта на пробиотиците, съвременната медицина започва да осъзнава колко важна роля играят бактериите в цялостното здраве на човешкото тяло. Една порция от 85% “добри” бактерии към 15% “лоши” бактерии, изглежда е съотношението, при което тялото е в състояние да функционира оптимално. За съжаление, хронични заболявания, прекомерна употреба на антибиотици или просто лоша диета може значително да повлияят на това съотношение. Добрата новина е, обаче, че добрите бактерии могат да бъдат възстановени чрез диета, особено диета, която включва всички или някои от пробиотичните храни, изброени по-долу.

Ферментирали зеленчуци

Идеята за ферментиране на зеленчуци датира от древни времена, когато това е било разглеждано като важен начин за съхранение на храна за дълги периоди от време, в дните преди съществуването на хланилниците. Въпреки това, хората все по-често осъзнават, че това не е просто един чудесен начин да се запази храната – това също е изключително здравословно за тялото. Ферментиралите зеленчуци са изключително богати на лактобацили, вид бактерии, които могат да предотвратят инфекции в цялото тяло и са добри за здравето на дебелото черво. Един от най-известните ферментирали зеленчуци е Ким Чи, пикантно ферментирало ястие със зеле от Корея.

Кефир

Докато най-популярната форма на тази напитка се основава на кисело мляко, кефирът може да бъде направен и от вода, зърна или кокосова вода. Ферментиране на течности като тази, води до напитката, която е изключително богата на пробиотични бактерии и редовната консумация може значително да подобри храносмилателната система, както и общия имунитет. Кефирът помага да се колонизират червата с добри бактерии и като ферментиралите зеленчуци, помага в борбата с гъбични инфекции в организма. Той също така помага за подобряване на цялостното здраве чрез детоксикация на черния дроб.

Комбуча

Комбучата е ферментирал, подсладен чай, той е все по-широко достъпен в магазините за здравословни храни в цялата страна. Тази напитка е била популярна на Изток в продължение на почти две хиляди години. Редовното ѝ консумиране ще предостави на тялото сложен комплекс от ензими и бактерии. Това може да помогне да се поддържа силна имунна система и да се насърчи  ефективното смилане на храната, както и детоксикация на черния дроб и подобряване функцията на ставите.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е, както подсказва и името му, направен от ферментирали ябълки и е богат източник не само на пробиотични бактерии, но и на ензими и аминокиселини. Изследванията за безбройните ползи за здравето продължават, но това, което е било показано до момента е, че подпомага храносмилането, насърчава загубата на тегло, помага за регулирането нивата на кръвната захар и укрепва имунитета на организма. Не е чудно, че се е превърнал в толкова популярно допълнение към толкова много диети!

Тези храни и напитки ще ви помогнат да снабдите тялото си с пробиотични бактерии, които са нужни за оптимално здраве. Това, като цяло, ще подобри храносмилането, детоксикацията на организма и укрепване на имунната система.

 

Автор: Mayimina

Източник: http://blogs.naturalnews.com/4-probiotic-foods-bulletproof-immune-system/Вашият коментар