7 цвята на урината, които могат да ви кажат важни неща

Всеки знае, че нормалната, човешка урина е жълта на цвят, но много често се чудим какво означава, когато тази течност е с напълно различен цвят.

Промяната на цвета и дори кръв може да предизвикат паника и тревога при мисълта, че има нещо нередно с тялото ни. Ако сте любопитни за това какво можете да научите само като погледнете в урината си, четете нататък.

Как би трябвало да изглежда урината ви?

Нормалният цвят на урината може да варира от полупрозрачен жълт до кехлибарен. Това е стерилна течност, която се изхвърля от тялото и е продукт на клетъчния метаболизъм. Вида на урината може да бъде засегнат от някои храни, които консумирате, напитки, които пиете и заболявания, които може да имате. Жълтият до кехлибарен цвят, който нормално урината има, се дължи на пигмент, наречен урохром. Когато урината е по-тъмна (кехлибар), това обикновено е знак, че не получавате достатъчно течности. Ако урината е в по-тъмен спектър на това, което обикновено би трябвало да изглежда, това обикновено не е причина за тревога. Всичко, което трябва да направите, е да приемате повече течности, за предпочитане вода.

Защо е урината ми е чиста?

Обикновено, колкото по-ясен е цветът на урината ви, толкова по-здрави трябва да бъдете. Светло жълтият цвят на урината е знак, че тялото ви е правилно хидратирано и е типично за тези, които редовно пият вода. Въпреки това, ясна урина може да се появи и в тези, които приемат твърде много вода и може да са опасно близо до свръххидратация или водна интоксикация. Увеличение на уриниране, особено ясна урина, без адекватен прием на вода, може да бъде признак на диабет.

Някои може често да се чудят защо тяхната урина се избистря след прекомерно пиене на алкохол. Размерът на течности, които тялото е приело е една причина за често уриниране, но друга причина е, че алкохолът е диуретик. Тъй като алкохолът принуждава увеличение на уриниране, тялото ви трябва да извлече вода от други органи заедно с други важни електролити в тялото. Ето защо твърде много алкохол ви кара да се чувствате зле и ви оставя с лошо главоболие.

 Отклонения от нормалния цвят на урината

Понякога урината ви може напълно да излезе от цветовата гама на светло жълт до кехлибарен цвят. Ако това е така, тук са няколко възможни цветове на урината и какво означават те:

 • Зелен или син цвят: това обикновено се дължи на нещо, което сте погълнали. Някои храни, напитки и лекарства имат способността да променят цвета на урината в тези цветове, особено ако съдържат синя боя. Аспержите например не са известни само с това, че правят урината по-зелена, но и с това, че може да повлияят на мириса на урината.
 • Червена или розова урина: някои храни, които са естествено червени може да предизвикат тези промени в цвета на урината. Лаксативи и някои лекарства с рецепта, също могат да бъдат причина за червена урина. В някои случаи, кръв в урината може да е признак на заболяване, като разширение на простатата, камъни в пикочния мехур или дори рак на бъбреците.
 • Тъмна урина: това може да е признак на инфекция на пикочните пътища (ИПП) или камъни в бъбреците. За мъжете, сперма останала в пикочните пътища, също може да причини урината да бъде тъмна или мътна.
 • Оранжева урина: къпини, цвекло и някои лекарства с бои могат да предизвикат това. Медицински приблеми, които могат да причинят оранжев цвят на урината включват жълтеница и дехидратация.
 • Пенеста урина: това не влияе на цвета на урината. Прекалено много пяна в урината обикновено е знак за поглъщането на прекалено много протеини.

Медицинска помощ

Често пъти, драстична промяна в цвета на урината се дължи на нещо, което сте консумирали. Обърнете внимание на каквито и да било промени в цвета, и записвайте кога и колко често те се случват. Ако можете да изключите храна или медикаменти като възможни причини за промяната в цвета на урината, трябва да се свържете с вашия лекар.

 • Уринирате ли по-чести от обикновено?
 • Болезнено ли е уринирането за вас?
 • Имате ли проблем да уринирате? По-рядко ли е от обикновено?
 • Възможно ли е да уринирате само малки количества в даден момент?
 • Събуждате ли се често през нощта за уриниране?
 • Възможно ли е да  произвеждате повече урина от обикновено?
 • Възможно ли е да не може да контролирате уринирането?

Въпреки че е най-добре да не изпадате в паника при първите признаци на нарушен цвят на урината, вие не трябва да го игнорирате. Консултирайте се с лекар, за да се гарантира, че не страдате от нещо сериозно. Ако промяната в цвета на урината е придружена от някое от посочените по-горе симптоми, незабавно уведомете вашия лекар.

 

Автор: dr. susai

Източник: http://blogs.naturalnews.com/7-urine-colors-can-tell-important-things/Вашият коментар