Категории Архиви: витамини

Витамин D и плодовитост: Увеличете шансовете си за успех с това жизнено важно хранително вещество

Ако имате затруднения при зачеването, увеличаването на приема на витамин D може да помогне. Неотдавнашно проучване показа, че жените, подложени на лечение за плодовитост, са с 33% по-успешни, ако имат здравословни нива на витамин D.

Учените от Университета в Бирмингам установяват, че жените, подложени на лечение за плодовитост, са с 33% по-голяма вероятност да забременеят, ако имат високи нива на витамин D. Това може да е една от причините да се зачева по-лесно през лятото, тъй като нивата на витамин D се увеличават от слънчевите лъчи.

Множествена склероза и дефицити на витамин D и В12

сянка-мъж

Всички хранителни вещества играят роля за здравето. Когато се установи, че сме с дефицит на определени витамини или минерали, това може да означава, че не се храним с достатъчно храни, които ги предоставят или нашето здравословно състояние може да е такова, че не сме в състояние да ги метаболизираме или обработваме правилно.

Много изследвания са показали, че хората с множествена склероза (МС) имат по-ниски нива на специфични витамини и други хранителни вещества, особено витамин D и витамин В12.

Връзката с Витамин B12

Тези, които имат МС имат ниски нива на витамин В12 в тяхната цереброспинална течност, кръвен серум или и двете. Недостигът на витамин В12 е често бъркан за множествена склероза (МС).

Проучванията показват, че пациенти с МС, получаващи витамин В12, са имали клинични подобрения със симптомите. Тези с МС са също вероятно да бъдат с ниско съдържание на други витамини от група В и трябва да помислят за витамин B комплекс с допълнително B12. Винаги е най-добре да се взема комплексен витамин B, вместо прием само на един витамин B, за какъвто и да е период от време. B-витамините работят заедно за изпълнение на много жизненоважни роли в организма.

Храни, богати на витамин B 12

Храни, богати на витамин В12 включват:

 • Сардини
 • Сьомга
 • Риба тон
 • Атлантическа треска
 • Агнешко
 • Скариди
 • Миди
 • Говеждо месо
 • Кисело мляко
 • Мляко

Ако страдате от заболяване на храносмилателната система, което потиска абсорбцията като цьолиакия или сте в напреднала възраст, веган или вегетарианец, може да бъде трудно за вас да достигнете своето дневно изискване на B12 без добавки.

Дори и да не сте наясно, че имате нарушение на храносмилането, рисковете са да страдате от синдром на течащите черва, ако имате МС или всяко друго автоимунно заболяване. Премахването на глутена от вашата диета, лечение на свръхрастеж на Кандида и възстановяване на червата ще помогне много за възстановяването ви от МС.

Връзката с витамин D

Колкото по-далеч живее един човек от екватора, толкова по-голям риск има от развитие на МС, което предполага, че недостигът на витамин D може да играе важна роля в развитието на това заболяване.

Проучване след проучване показва, че когато хората са хронично болни те или са или са били с дефицит на витамин D. Витамин D е хормон, който телата ни произвеждат, след като сме изложени на слънчева светлина.

Витамин D се съхранявава в мазнините и се освобождава, когато е необходим, но това не работи правилно за особено токсични хора или хора с наднормено тегло и повечето от нас в съвременния свят не получават достатъчно витамин D през лятото, независимо от способността ни да го съхраняваме. Със сигурност трябва да получаваме достатъчно в нашата диета, за да компенсираме липсата на живота ни на открито.

Ако имате МС, вероятно ще  почувствате незабавно подобрение чрез допълване с витамин D. Избягвайте много високи дози витамин D за дълги периоди от време.

Храни, богати на витамин D

Можем също така да получим витамин D от следните храни:

 • Мазни риби
 • Гъби
 • Черен дроб от говеда
 • Сирене
 • Яйчни жълтъци

Заключение

Недостатъците на витамин D и витамин В12 играят роля в МС, но те не са единствените причини за това заболяване. Синдромът на течащите черва е със сигурност голяма част от проблема с това заболяване, и управлението на диетата е от първостепенно значение не само за естествено управление на симптомите, но също така и за оздравяването.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Edwards

Яденето на повече витамин С може да ви помогне да живеете по-дълго

Червени-ягоди

Витамин C е може би най-известният и най-познат на широката публика, от всички витамини. Това, което се знае от много хора, е, че този витамин може да помогне за укрепване на имунната система. Има десетки продукти за облекчаване на грипни състояния или настинки, които съдържат големи количества витамин C, и които се рекламират, че са в състояние да помогнат за съкращаване на продължителността на заболяването. Но макар да е вярно, че този витамин помага на организма да се пребори с бактериални или вирусни инфекции, неговите ползи за здравето се простират много по-далеч отколкото просто избягване на заболявания. Продължете да четете, за да научите повече за начините, по които редовната консумация на витамин C насърчава по-дълъг живот и помага за намаляване на шансовете за развитие на много общи състояния, които могат да го съкратят.

Витамин C за сърдечно-съдови заболявания – намалява значително риска от причина номер едно за смърт в света

Плодове-пазар-портокали-круши-ябълки

(NaturalNews)

Сърдечното заболяване е водеща причина за смърт в световен мащаб, но според ново изследване от Дания,  то има един враг – витамин C. Учени от Университета на Копенхаген и Болницата Херлев и Гентолф установили, че рискът от сърдечно-съдово заболяване и ранна смърт е намалена, когато кръвните нива на витамин С са увеличени.

Публикуван в Американски журнал за клинично хранене (AJCN), техният доклад използва информация от Главно изследване на населението в Копенхаген, което включва данни за храненето на около 100 хиляди датчани. След разглеждане на приема на плодове и зеленчуци и сравнение на ДНК и здравните резултати, екипът стига до някои интересни изводи за ролята на витамин С в предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.