Морски зърнастец

(NaturalNews)

Със замърсителите в околната среда, радиацията, стреса и химикалите, които ни бомбардират на всяка крачка, за да се гарантира добро здраве, не е достатъчен  само прост прием на чиста диета – понякога се изисква допълнително укрепване с хранително-гъсти суперхрани, за да се избегнат сериозни заболявания и болести. За щастие, ярко оранжевият хималайски плод може да се справи с много от нашите съвременни здравни проблеми и насърчава стабилно бъдеще.

Морският зърнастец (Ракитник, Облепиха) е зареден с над 190 биологично активни съединения, включително омега-3 и омега-7 мастни киселини – втората е рядка мазнина в растителното царство, която е от полза за загуба на тегло и лечение на стомашно-чревния тракт. Този плод се смята за един от най-балансираните плодове в света, предоставящ мощни антиоксидантни и противовъзпалителни съединения. Богат на бета-каротин, флавоноиди и витамините C, D, E и K, морският зърнастец съдържа значителен комплекс от B-витамини и 20 минерали. Освен това, той доставя между 4-100 пъти повече витамин C, отколкото всеки друг плод или зеленчук. С такъв впечатляващ хранителен профил, не е чудно, че плодът е отдавна считан за изцелително съкровище в планинските Хималайски райони, в които расте.

Терапевтични ползи

Съвременните изследвания също намират морския зърнастец като много полезен. Едно изследване, публикувано в Европейски журнал за клинично хранене открило, че плодът намалява скокове на кръвната захар след хранене. Изследователите са на мнение, че морският зърнастец е от полза за стабилни нива на кръвната захар и предпазва от диабет тип 2.

Кожните заболявания също отговарят благосклонно към хималайския плод. Вестникът по хранителна биохимия съобщава, че участниците, които вземали добавки масло от Облепиха дневно в продължение на четири месеца изпитват значително подобрение на атопичен дерматит (форма на екзема). Подобно проучване в Хранителна и химическа токсикология открива, че маслото от морски зърнастец, прилагано локално за изгаряне на рани при плъхове, ускорява зарастването.

И мнение, публикувано в Списание по етнофармакология гласи:

„Морският зърнастец е научно анализиран и много от неговите традиционни приложения са създадени с помощта на няколко биохимични и фармакологични изследвания. Били са докладвани различни фармакологични активности като цитозащитен ефект, антистрес, имуномодулиращо, хепатопротективно, радиопротективно, антиатерогенно, противотуморно, антимикробно и тъканна регенерация.“

Морският зърнастец е от полза също за:

  • Артрит
  • Високо кръвно налягане
  • Болка и възпаление
  • Розацеа
  • Умствена яснота и памет
  • Издръжливост
  • Зрение
  • Здрава кожа и коса
  • Дихателна функция

Морският зърнастец е на разположение като концентриран сок, чай, добавка или локално масло и често се използва в натурални продукти за красота за намаляване признаците на стареене.

Алтернативно, морският зърнастец може да се отглежда в домашни условия. Растението понася студен климат, както и разнообразие от почви, вариращи от пясък до глина. Морският зърнастец може да се отглежда директно от семена или закупен като фиданка.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Carolanne Wright

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×