(NaturalNews)

Арганово масло. Това е последният писък на модата сред тези, които ценят безупречна кожа и блестяща коса. Но предимствата на маслото не са само за кожата – в научната общност са били открити още многобройни ползи за здравето. Богато на есенциални мастни киселини и антиоксиданти, аргановото масло може да бъде както средство за красота, така и за здраве.

Извлечено на ръка от плода на дървото арган, което расте в Мароко, маслото противодейства на суха кожа, лекува акне и помага в борбата с признаците на стареене. Тайната? Мощни антиоксиданти предпазват от свободните радикали и вредното въздействие на слънцето, докато олеиновата и линолова киселина подпомагат за здравословни нива на себум и клетъчна регенерация – важни фактори за хората, които се борят с акне, екзема или псориазис. Считан за „сухо масло,“ арганът се абсорбира лесно в кожата, като по този начин подпомага със задържане на влагата, без усещане за омазняване или запушване на порите. Стеролините в маслото също така подобряват метаболизма на кожата и намаляват възпалението.

Нещо повече, маслото добавя блясък на отслабена и безжизнена коса, успокоява сухотата и лющенето на скалпа, спира цъфтежите и усмирява непокорната коса. И все пак, ползата от арганово масло се простира далеч отвъд козметиката – приемано вътрешно, маслото е също толкова впечатляващо с лечебните си способности.

Лечебни ползи

Традиционна храна в Мароко, аргановото масло има уникален, вкусен аромат и се използва като масло за топене на хляб или се поръсва върху кус-кус. Но то е много повече от просто една вкусна кулинарна подправка. Както беше съобщено от Катерин Ийст в статията, „Живей естествено: Ползите от арганово масло“:

„Аргановото масло съдържа редки растителни стероли (скотенол и спинастерол), които не се срещат в другите масла. Смята се, че тези фитостероли са уникални в тяхната комбинация и че няма други растителни масла със сравним състав на фитостероли. Като цяло фитостеролите намаляват възпалението и помагат да се блокира абсорбцията на холестерол от червата. Също така показват и противоракови свойства.“

Предварителните проучвания също предполагат, че арганът има сравними на зехтина ползи за здравето. Според Wall Street Journal:

„Публикация през 2005 г. в списание Хранене, метаболизъм и сърдечно-съдови заболявания, споделя как марокански изследователи са хранели 60 мъже студенти за медицински сестри със зехтин или арганово масло с препечени филийки за закуска в продължение на три седмици. В края  на проучването, са били взети кръвни проби и е установено, че и двете масла са работили еднакво за стимулиране  активността на ензим, който се смята, че предпазва от окислително увреждане, което може да доведе до сърдечно-съдови заболявания.“

И това проучване е установило, че приемът на арганово масло в комбинация с рибено масло помага за модулиране на инсулинова резистентност и нетолерантността към глюкоза при лабораторни животни, което е окуражаваща новина за тези, които се борят с диабет. Освен това, аргановото масло е обещаващо за намаляване на симптоми на ревматоиден артрит, дължащо се на неговите противовъзпалителни качества.

Аргановото масло може да се намери в асортимент от козметични кремове, лосиони и шампоани, както в течна, така  и в ядивна форма. За да се запази културното наследство за маслото, е важно да се избират сортове, които са устойчиво отглеждани и традиционно извлечени от кооперации от движението за справедлива търговия.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Carolanne Wright

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×