(NaturalNews)

Аронията е северноамерикански храст, който дава плодове, които приличат на боровинки с тъмнолилав цвят. Въпреки обикновения си вид обаче, тези плодове, наречени ​​арония, могат са се похвалят с необикновено впечатляващ хранителен профил. В действителност, преди няколко години, много главни вестници особено Daily Mail на Обединеното кралство – публикува истории, твърдящи, че плодовете арония са най-здравословните плодове в света. Макар че тези твърдения са спорни, изследвания показват, че редовната консумация на плодовете арония във формата на консерва, изсушени или на сок дават множество ползи за здравето.

Ползите от плодовете арония


Невероятно богатa на антиоксиданти – аронията е препълненa с толкова много антиоксиданти, че е почти негоднa за консумация в сурово състояние, поради своята изключителна тръпчивост. Американското Министерство на Земеделието (USDA) дава ORAC (капацитет на абсорбция на кислородните радикали) на суровата арония от 15280 umol за 100 грама, което означава, че тя съдържа почти три пъти повече антиоксиданти от къпини, боровинки и акай бери, и едно и половина пъти повече антиоксиданти от червените боровинки и касиса. Дори когато се подслади и се прави на сладко или конфитюр, плодове арония, все още съдържат повече антиоксиданти – включително основните флавоноиди и антоцианини – от всеки друг суперплод. Антиоксидантите инхибират активността на свободните радикали унищожаващи клетките, като по този начин ни пази от рак и други дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и макулна дегенерация.

Богата на фибри – Аронията е отличен източник на фибри, което я прави ефективен естествен лаксатив, който може да помогне за премахването на натрупаната материя в дебелото черво. Следователно, тя може също така да предотврати рак на дебелото черво, като същевременно насърчава естествена загуба на тегло при хора с наднормено тегло.

Желязо и витамин С – 100 грама сушени плодове арония ни осигуряват 93% от препоръчителния дневен прием на желязо, което играе съществена роля в окислителните процеси на организма и може да бъде придобито само от външни източници, тъй като телата ни не могат да го произвеждат. 100 грама сушени плодове арония също ни осигуряват 34 процента от препоръчителния дневен прием на витамин С, който играе централна роля в образуването на колаген и има многобройни ефекти против стареене.

Стимулира сърдечносъдовото здраве – Аронията може да стимулира циркулацията на кръвта и кръвоносните съдове, благодарение на способността си да неутрализира свободните радикали, които са основна причина за сърдечно-съдови проблеми. Също така предотвратява образуването на кръвни съсиреци, което свежда до минимум шансовете от атеросклероза или втвърдяване на артериите.

Високо съдържание на хининова киселина
– Плодовете арония съдържат ненадминати нива на хининова киселина, което ги прави още по-ефективни от сока от червена боровинка за лечение на инфекции на пикочните пътища. Освен това, хининовата киселина повишава киселинността на урината, като по този начин спира растежа на камъни в бъбреците.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×