(NaturalNews)

Антоцианинът е растително съединение, което действа като ефективен антиоксидант в човешкото тяло. Също така е цветен пигмент, който дава на много плодове, син, червен или тъмно лилав оттенък и се намира в широк асортимент от здравословни храни. Няколко храни, които съдържат антоцианини, са изброени по-долу.

Патладжан

Патладжанът е известен като „храна за мозъка“ и антоцианинът всъщност играе роля в това, тъй като съединението помага за защитата на мазнините (липидите), намиращи се в мозъчните клетъчни мембрани.

Касис

Касисът често се цитира като допълнение по избор за антоцианини в различни изследвания.

Сливи

Сливите са сочни и вкусни тъмно лилави плодове, които се считат за неизменна част от антоцианиновите храни.

Аспержи

Наскоро е установено, че лилавите аспержи, съдържат голямо количество антоцианини.

Червени боровинки, боровинки и др.

По същество всички червени, лилави или синьокожи плодове, най-вероятно, имат огромно натрупване от антоцианини. Това включва сини боровинки, бъз, червени боровинки, малини, боровинки и, разбира се, къпини. В действителност, за къпините се знае, че имат най-висока концентрация на антиоксиданти, повече от всеки друг плод. Като цяло, ползите за здравето от всеки отделен горски плод се различават.

Банани

Достатъчно изненадващо, като се има предвид, че бананите са жълти и със сигурност не са с тъмен оттенък, изследване е установило, че те са чудесен източник на антоцианини.

Червено зеле

Има най-малко 36 различни вариации на антоцианини, които са били открити в червеното зеле от учени.

Грозде и вино

Всички видове грозде са чудесен източник на антоцианини, въпреки че вариациите мискет и конкорд имат най-висока концентрация. Люспата на гроздето е мястото, където най-често се намират антоцианините. Тъй като бялото вино не включва люспите от грозде в процеса на ферментация, червените вина се считат за по-голям източник на антиоксиданти, в сравнение с белите.

Фасул и черен боб

Знае се за няколко разновидности на боба, че имат малки натрупвания на антоцианини, но се счита, че има най-много във фасула и черния боб. Със своите богати, тъмни нюанси, тези два вида боб имат по-висока концентрация, отколкото другите.

Нар

Наровете са известни с това, че имат голямо количество антиоксиданти, а антоцианинът е само един от многото, намиращи се в тези страхотни, вкусни плодове.

Червени праскови

Поради значителните нива на антоцианини в червените месести плодове, като червените праскови, те се възприемат като имащи същата степен на ползи за здравето като горските плодове.

Череши

Всички череши се смятат за голям източник на антоцианини, но вишните имат по-високо натрупване от сладките череши. Колкото са по-тъмни на цвят, толкова повече антиоксиданти имат.

Това е списък от 12 храни, които се отличават с антиоксиданта антоцианин, но има няколко други, като червен лук, копър, черен ориз, картофи, круши и грах, които са чудесен начин за допълване на антиоксиданти и помагат на хората, мислещи за здравето си.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×