храни-билки-семена-ориз-чували

Веганите и вегетарианците не получават достатъчно протеини – или поне хората така мислят. В неотдавнашна статия, публикувана онлайн, специалистът по вътрешна медицина Милтън Милс отхвърли твърденията на диетолозите, че липсата на месо в диетата означава липса на протеин, като основен макронутриент.

Растителните клетки също съдържат протеин, твърди Милс. Всъщност растителните храни като зърнени храни, бобови растения и ядки са концентрирани източници на растителни протеини. Ето защо, ако някой се храни с балансирана диета, която включва тези храни, е почти невъзможно да стане с дефицит на протеин, добавя той.

Диетите на растителна основа трябва да включват източници на протеини и други хранителни вещества, които по принцип се намират в месото

Една от най-честите грешки, които хората са склонни да правят при следването на строга растителна диета, е че не се съсредоточават върху растителни източници на протеини. Тази грешка сама по себе си често е виновникът за недостатъчния прием на протеини сред диетите на растителна основа.

Протеинът се счита за един от основните градивни елементи на нашите тела. Ето защо е от решаващо значение да получавате достатъчно протеини редовно, за да поддържате важни клетъчни процеси, като възстановяване на тъканите, производство на хормони и образуване на кости.

Тъй като голяма част от протеините, които хората получават редовно, идват от месо, риба и други животински продукти, тези, които са на растителна диета, рискуват да изпуснат важния макронутриент.

Така, както посочи Милс, хората на растителна диета трябва да се съсредоточат върху консумацията на концентрирани протеинови източници. Милс добавя, че хората също трябва да включват различни категории растителни храни в диетите си, а не само плодове и зелени салати.

Освен това, тези на растителна диета също рискуват да пропуснат витамини D и B12. И двете от тези основни хранителни вещества често се намират в месо, риба, яйца, морски дарове и други животински продукти.

Витамин D, така нареченият „витамин за слънцето“, е от съществено значение за образуването на кости и усвояването на калция. От друга страна, витамин В12 е важен за производството на дезоксирибонуклеинова киселина (ДНК), генетичния материал, който се намира във всички клетки.

Растителни източници на протеини, витамин D и витамин В12

Получаването на достатъчно протеини и други важни хранителни вещества на диета на растителна основа е по-лесно, отколкото изглежда. Хората просто трябва да следят консумацията на концентрирани протеинови източници и да не забравят да ядат и различни растителни храни съгласно препоръката на Милс.

Ето списък на някои от най-здравословните растителни източници на протеини, витамин D и витамин В12, които трябва да бъдат част от балансираната диета.

  1. Фасул и леща – Фасулът и бобовите растения са отлични растителни източници на протеини. Освен това тези храни са богати на фибри, друг важен макронутриент.
  2. Ядки и семена – фъстъците, бадемите, тиквените семки, чиа семената и други подобни също държат невероятни количества протеин. В допълнение, някои млека на базата на ядки като бадемово мляко също съдържат скромни количества витамини D и B12.
  3. Киноа – тя е чудесен източник на протеини. По-специално, съдържа всички незаменими аминокиселини, които образуват градивните елементи на протеините.
  4. Булгур – Булгурът може да се използва като основа за салати, супи и печива. Подобно е на киноа и други здравословни зърна по отношение на съдържанието на протеини.
  5. Кръстоцветни зеленчуци – зеленчуците, класифицирани под рода на растенията Brassica, като спанак и броколи, също осигуряват значително количество протеини.
  6. Гъби – Гъбите са една от малкото храни на растителна основа, които съдържат и трите хранителни вещества. Всъщност гъбите са може би една от малкото растителни храни, които предлагат най-същественото количество витамин D. Гъбите Шийтаке, по-специално, осигуряват и големи количества витамин В12.

Протеинът, витамин D и витамин В12 са само част от важните хранителни вещества, от които веганите и вегетарианците могат да бъдат лишени. За да избегнете хранителни дефицити, яжте растителни източници на тези хранителни вещества като част от балансираната диета.

Автор: Divina Ramirez

Източник: www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *