(NaturalNews)

Бадемовото мляко често се използва като заместител на млякото или соевото мляко, заради неговите уникални ползи за здравето. Това мляко не съдържа наситени мазнини, има по-малко калории от соевото мляко и е богато на витамини, по-специално витамин Е. Въпреки това е важно да се чете етикета, тъй като някои бадемови млека съдържат спорна хранителна добавка, наречена карагенан, която може да бъде потенциален канцероген … Ето плюсовете и минусите, когато става въпрос за бадемово мляко.

Бадемовото мляко помага за намаляване на приема на калории

Хората харесват бадемово мляко, заради богатия му ядков вкус, а също и защото е с ниско съдържание на калории в сравнение с другите млека.

• Пълномаслено мляко: около 140 калории на чаша
• 2% мляко: около 120 калории на чаша
• Оризово мляко: около 120 калории на чаша
• Обезмаслено мляко: около 80 калории на чаша
• Соево мляко: около 80 калории на чаша
• Бадемово мляко: около 40 калории на чаша
• Бадемово мляко (неподсладено): само 30 калории на чаша!

Тъй като бадемовото мляко е с ниско съдържание на мазнини и калории, то е страхотен заместител на млякото за тези, които искат да отслабнат. В допълнение, захарта в естествената си форма почти липсва в бадемовото мляко.В бадемовото мляко се добавят отделно подсладители, така че изберете неподсладено бадемово мляко за най-добри резултати за отслабване.

За разлика от животинското мляко, бадемовото мляко не съдържа нито холестерол, нито лактоза

Бадемовото мляко може да помогне за намаляване нивата на холестерола и е добър избор за всеки, който има проблеми с храносмилането на млечни продукти или соя. Изследвания показват, че бадемовото мляко може да бъде ефикасен заместител на краве мляко при хора с алергия/непоносимост към краве мляко. Обаче, не се препоръчва за деца. Хранене на бебета с бадемово мляко може да причини развитие на алергии от ядки.

Бадемовото мляко е богато на витамини и минерали

Бадемовото мляко е едно от най-хранителните заместители на млякото, които са налични. То е добър източник на антиоксиданта витамин Е, който може да помогне за предотвратяване на рак и забавя признаците на стареене. Бадемовото мляко осигурява още и витамин D и витамин А. Но проверявайте етикетите, тъй като хранителното съдържание варира значително от една марка до друга. Бадемовото мляко е често обогатено с витамини и минерали, като калций и калий. Намерете това, което най-добре отговаря на вашите нужди по отношение на хранителните вещества и изберете съобразно с това.

Кое не е толкова добре за бадемовото мляко?

Някои бадемови млека съдържат хранителната добавка – карагенан, която се извлича от червено водорасло. Тя се използва широко в хранителната промишленост, заради нейтите желиращи, сгъстителни и стабилизиращи свойства. Агенцията по Храните и Лекарствата (FDA) счита карагенанът за безопасен, но изследвания показват, че карагенанът може да причини стомашно-чревно възпаление (утежняващи условия, като синдром на раздразненото черво, болестта на Крон и улцерозен колит) и вероятно допринася за рак. Трябва да се предприемат по-нататъшни изследвания, за да се установи твърдо канцерогенното действие на карагенан. Европейският съюз наскоро забрани употребата на карагенан в храните за кърмачета, поради опасения за безопасността при тази популация. В САЩ то е позволено в органични храни, включително сокове, мляко с какао и органични храни за кърмачета, както и други видове храни, като например соево мляко, сметана, сладолед, извара, кисело мляко и така нататък! Ето защо, четете внимателно съставките, за да се избегне този потенциален канцероген. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да изберете органично бадемово мляко без карагенан или да започнете да си правите свое собствено домашно бадемово мляко (с органични бадеми).

Друго нещо, което си струва да споменем е, че една чаша бадемово мляко има само 1 грам протеин срещу 7 грама за соевото и 8 грама за краве млякото. Самите бадеми са пълни с протеини, но бадемовото мляко, не е източник на протеин. Бадемовото мляко също няма B-витамини и съдържа повече натрий от соевото мляко.

В заключение, бадемовото мляко има много ползи за здравето и е много добра алтернатива на соевото или краве млякото. Въпреки това, е от първостепенно значение да се четат етикетите. Преработеното бадемово мляко може да съдържа нежелани добавки и подсладители, затова четете внимателно съставките. Следва също да се избягва от тези, с алергии от ядки …

[Бележка на редактора от Майк Адамс – Редовно пия бадемово мляко с карагенан и нямам проблеми с него. Моето убеждение е, че тази съставка е проблем само при тези с нарушено здраве на храносмилателната система. Както при всички съставки, ако подозирате, че те могат да бъдат причинители на проблеми с тялото ви, опитайте се да ги премахнете от менюто си за 30 дни и вижте какво ще стане.]

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Josephine Beck

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *