пермакултура, био земеделие, органично

Пермакултурата е начин на живот и включва устойчивост, етика, живот в общността, хармония с природата, подходяща технология, органичен живот, органично земеделие и т.н. Това е начин за интегриране на природата и хората по най-устойчивия начин. Тази дума, пермакултура (която първоначално произлиза от постоянно земеделие), първоначално е измислена от двама австралийци на име Дейвид Холмгрен и Бил Молисън в отговор на предизвикателствата, свързани с нашето оцеляване.

В пермакултурата принципите на етиката и дизайна се използват, за да ни помогнат да вземем добри решения за хората и околната среда. Пермакултурата сама по себе си е система за етичен дизайн и може да се прилага както в дома, така и в общността. Също така може да се прилага в селски и градски райони. Пермакултурата също включва три аспекта, които могат да бъдат описани накратко, както следва:

Грижа за земята: действия за опазване и подобряване на околната среда. Земята трябва да се разглежда като едно цяло.

Грижа за хората: включва физически и психологически аспекти, например осигуряване на храна и подслон, природни лекарства, намаляване на ежедневната тежка работа и предоставяне на равни възможности за всички хора.

Грижа за бъдещето: Много е важно, ако искаме да запазим нашите ресурси. Някои от аспектите, които включва, са рециклиране, планиране, сътрудничество, а не конкуренция, подкрепа на местната икономика и използване на възобновяема енергия и ресурси.

Прилагането на пермакултурни концепции ни помага да намалим разходите, ако прилагаме различни алтернативи, които ни позволяват да увеличим максимално ефективността и производството. Например можете да засадите зеленчуци в зона, където водата се оттича от мивката (стига да използвате биоразградими сапуни за миене на съдове, които са безвредни за растенията), като по този начин намалявате времето /и разходите/ за поливане на растенията. Докато използвате тази концепция, спестявате време, което можете да използвате за други задачи или за отдих, като по този начин повишавате качеството си на живот.

Когато работите с пермакултура, вие прилагате и принципи на дизайна. Например, можете да започнете да начертавате това, което първоначално имате в дома си (например зони за отдих, градини, неизползвани площи и т.н.); след това можете да направите промени в чертежа си за желаните области според вашите идеи. Например, можете да вземете под внимание времето, когато слънцето изгрява и залязва, за да можете да засадите според интензивността на слънцето, получено в района. Освен това можете да проверите кои области са най-подходящи за засаждане на различни видове зеленчуци и след това стратегически да локализирате растенията.

В пермакултурния дизайн, зоните се използват за определяне на местата, където ще настаните растения, животни, зони за отдих и т.н. Тези зони могат да бъдат идентифицирани с числа, например от 0 до 5, и могат да се разглеждат като концентрични кръгове.

Когато практикуваме пермакултура, ние изграждаме природен капитал, който носи ползи за днес и за бъдещето.

Източник: https://naturalnews.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *