Защо трябва да се яде повече масло

(NaturalNews)

Маркетинговата бомбардировка, която стартира през последните няколко десетилетия, демонизира наситените мазнини и направи полиненаситените мазнини герои (обръщайки специално внимание към растителните масла, като соево, царевично и памучно) и порази сериозно здравето ни. Хората започнаха да избягват неща като масло, говеждо месо и пълномаслена сметана и започнаха да въвеждат неща като маргарин и нискомаслени млечни продукти.

Добър ли беше този избор?

Случаят с маргарина, “любимецът” на атаките на наситените мазнини

За да се направи маргарин, се извършва процес, наричан хидрогениране. Този процес превръща полиненаситените мазнини, които обикновено са течни при стайна температура в мазнини, които са твърди при стайна температура. За да се направи маргарин се използват най-евтините масла, като соево, царевично, памучно, или от рапица (която е генетично модифицирана), и от тяхното вече гранясало състояние, дължащо се на приетия процес на извличане, те се смесват с малки метални частици, обикновено никелов оксид. След това олиото и неговият никелов катализатор се подлагат на водороден газ в реактор с високо налягане и висока температура.

Оттам, в сместа се притискат емулгатори като сапун и нишесте, за да и се придаде по-хубава консистенция, след това маслото се подлага на по-високи температури, докато се почиства с пара, за да се премахне неприятната му миризма. Оттам, естественият цвят на маргарина (посивял) се отстранява чрез белина и оцветители, и се добавят силни аромати, за да заприлича на масло.

Частично хидрогенираните масла са дори по-лоши от високо рафинираните, растителни масла, заради промяната в химическия им състав по време на процеса на хидрогениране. Тази промяна на позициите във водородните атоми създава трансформация, която рядко се среща в природата. Повечето от тези изкуствени мазнини са токсични за организма, но храносмилателната ви система не ги разпознава като такива. Така че вместо да се елиминират от организма, те се приемат в клетъчните мембрани. Вашите клетки стават действително частично хидрогенирани! Това опустошава клетъчния метаболизъм и може да доведе до сериозни заболявания като атеросклероза, диабет, затлъстяване, дисфункция на имунната система, стерилитет, трудности с кърменето, и проблеми с костите и сухожилията.

Това се случва, когато фалшифицираме храната на природата.

Случаят с маслото, естествената и традиционна форма на здравословни мазнини

Маслото, при условие че е органично и идва от хранени с трева крави, е на противоположната страна на спектъра по отношение на здравето, и предлага толкова много хранителни вещества и ползи, като например:

  • Мастноразтворимите витамини – включва истински витамин А (ретинол), витамин D, витамин К и витамин Е, наред с някои допълнителни кофактори, които увеличават абсорбцията. Тези мастноразтворими витамини са относително стабилни и могат да оцелеят в процеса на пастьоризация. Маслото е най-добрият източник на тези важни хранителни вещества.
  • Факторът Вулзен – известен още като фактор “антискованост”, това съединение се намира в сурова животинска мазнина. Изследователят Розалинд Вулзен открил, че това вещество предпазва хората и животните от калциране на ставите – дегенеративен артрит. То предпазва също и от втвърдяване на артериите, катаракти, както и калцификация на епифизната жлеза. Пастьоризацията унищожава този фактор, така че, сурово масло, сметана или пълномаслено мляко са необходими, за да го получим.
  • Активатор X (Витамин К2) – мощен катализатор, който помага за абсорбиране и използване на минерали. Маслото може да бъде особено богат източник на K2, ако идва от крави, които ядат бързорастяща трева през пролетните и есенните сезони. Той не се разрушава от пастьоризация.
  • Къси и средноверижни мастни киселини – около 12-15% от маслото е къси и средноверижни мастни киселини, които имат антимикробни, антитуморни, и поддържащи имунната система качества.
  • Омега 3 и 6 есенциални мастни киселини – срещат се в малки, но равни количества, което помага за предотвратяване на свръхконсумация на омега-6 мастни киселини.
  • Холестерол – има високо съдържание в майчиното мляко и  от съществено значение за растежа и развитието. Той също така е необходим, за да се произвеждат различни стероиди, които предпазват от рак, сърдечни заболявания и психични заболявания.
  • Микроелементи – включва манган, цинк, хром, йод и селен.

Сега можете да разберете защо определено трябва да определите маслото като основна суровина в диетата си и да премахнете напълно изкуствените имитатори, като маргарин, от вашия дом.

 

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Derek HenryВашият коментар