розова хималайска сол

Когато готвите, обикновено използвате сол, за да подправите храната си, без да се притеснявате откъде идва тя.

Въпреки това, като „препър“, трябва да сте сигурни, че солта, която използвате у дома и съхранявате в килера си, винаги е тествана за тежки метали и е без различни замърсители като микропластмаси.

Проучване разкрива, че готварската сол съдържа микропластмаси

Проучване, проведено от изследователи от университета Андалас в Индонезия, повдигна основателни опасения относно наличието на микропластмаси в готварската сол. Констатациите са публикувани в Global Journal of Environmental Science and Management.

За целите на изследването учените са анализирали 21 марки готварска сол. Резултатите разкриват, че всички проби съдържат микропластмаси, включително пластмасови влакна, филми, фрагменти и пелети.

Изследванията показват, че тези молекули са свързани със здравословни проблеми като рак, деменция, проблеми с плодовитостта и сърдечни заболявания.

Докато провеждат проучването, изследователите анализират 50 грама сол от всяка марка. Те добавят малко вода към солта, за да отстранят органичните примеси и нагряват сместа.

След като солта се е утаила от сместа, изследователският екип изследва останалия материал под микроскоп. Те откриват до 33 микропластмаси на килограм готварска сол.

Изследователите също така идентифицирали четири вида полимери, присъстващи в микропластмасата:

  • Полиетилен (PE)
  • Полиетилен терефталат (PET)
  • Полипропилен (PP)
  • Полиестер

PE се използва обикновено в синтетични смоли, а PP се използва в здрави, топлоустойчиви пластмаси. Междувременно PET се използва във влакна за дрехи и контейнери за храни. Полиестерът се използва в материалите от изкуствени влакна.

Проучването обаче не разкрива имената на марките сол, тествани за запазване на поверителността им. Това изследване подчертава тревожното широко разпространено присъствие на микропластмаса в ежедневните продукти.

Проучването също така подчертава, че замърсяването на солта може да възникне по време на добива на морска вода и производствените процеси.

Трапезната сол е изложена на различни замърсители като тежки метали

Експертите също предупреждават, че замърсяването може да възникне от различни източници в зависимост от това как и къде се добива и обработва солта.

Ето някои често срещани източници:

Замърсяване на околната среда

Промишлените отпадъци и селскостопанските отпадъци могат да замърсят морската вода с опасни тежки метали като арсен, кадмий, олово и живак.

Тези замърсители могат да навлязат в солта по време на процеса на изпаряване.

Производствен процес

По време на обработката и рафинирането на сол може да възникне замърсяване от използваното оборудване или по време на добавянето на антислепващи агенти, които могат да съдържат примеси.

Розова хималайска сол

Розовата хималайска сол е по-здравословна алтернатива на обикновената сол. Първата може да съдържа до 84 различни полезни микроелементи без вредните добавки и замърсители като микропластмаси и тежки метали, които често се срещат в обикновената готварска сол.

Освен че е една от най-чистите и здравословни соли в света, розовата хималайска сол също е подценен продукт за спешни случаи, който можете да използвате за дългосрочно съхранение. Като предмет за оцеляване може да се използва за създаване на течност за спешна рехидратация или за запазване на храна.

Автор:  HRS Editors

Източник:www.naturalnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *