(NaturalNews)
Невропатия или увреждане на нервите е най-честата причина за наранявания и смърт при хората с диабет. Предварителните проучвания показват, обаче, че това инвалидизиране може да бъде лечимо чрез повишаване нивата на вещество в организма, което той вече произвежда: Коензим Q10 или CoQ10. Приблизително 50 процента от всички пациенти с тип 1 и тип 2 диабет (близо 2 процента от населението на света) имат или са имали някаква форма на диабетна невропатия. Понастоящем няма лечение, което може да предотврати това състояние или да спире неговото развитие.

Но в едно скорошно изследване, публикувано в списание Невробиология на заболяванията (Neurobiology of Disease), изследователи от Университета на Маями установяват, че добавки с CoQ10 са в състояние да намалят болка от невропатия при диабетици мишки.

Изследователите индуцирали диабет при 56 мишки с наднормено тегло и оставили още 20 мишки невредими да служат като контролна група. След това хранителният режим на диабетиците мишки се допълва с CoQ10 и се наблюдават както поведенчески и физиологични маркери на болката, така и биологични маркери на CoQ10 активност. Изследователите открили, че CoQ10 не е повлиял върху самия диабет, но той е  намалил болката и възпалението при мишките, всъщност предотвратил развитието на диабетна невропатична болка.

„Коренчета на гръбначния ганглий, седалищния нерв и тъканите на гръбначния мозък на мишки с диабет показват, че липидната пероксидация е била намалена с CoQ10 лечението“, пишат изследователите.
Диабетни мишки изгубили тегло, въпреки че техните нива на кръвната захар не се променили. Мишките без диабет, обаче не изгубили никакво тегло.

„Тези резултати показват, че CoQ10 може да бъде разумна превантивна стратегия за дългосрочна употреба и неговото използване е безопасно и ефективно в  дългосрочен план при лечение на диабетна невропатия“, пишат изследователите.

Дългосрочни ползи от Коемзим Q10

Данните сочат, че CoQ10 действително помага дори да се предотврати развитието на диабетна невропатия, а не само при болка, свързана с това заболяване. Например, едно изследване, публикувано в сп. Анестезиология през януари установява, че дългосрочното приемане на CoQ10 добавки намалява скоростта на прогресивна загуба на функцията на нервите при мишки с диабет тип 1. Друго изследване, публикувано същия месец в Бюлетин на Националната академия на науките (Proceedings of the National Academy of Sciences) намира същия ефект при мишки с диабет тип 2. В проучване от 2008 година, публикувано в списание Методи и констатации в експериментална и клинична фармакология (Methods and Findings in Experimental and Clinical Pharmacology ) открива,че CoQ10 добавки действително възстановяват скоростта на нервната проводимост при диабетни плъхове на същите нива, наблюдавани при здрави контролни плъхове.

„В допълнение към неговите ефекти върху митохондриалните промени, тези положителни ефекти на CoQ10 върху диабетна невропатия могат да се дължат на неговата антиоксидантна активност“, пишат изследователите.

CoQ10 е вещество, което се произвежда естествено от тялото ни, за да помогне на ензимите да извършват широк спектър от процеси. Въпреки че CoQ10 е най-известен с ролята си в подпомагането на митохондриите за продукция на аденозин трифосфат (ATФ), който осигурява на клетките енергия, учените също подозират, че коензимът играе и други функции в организма, като помага да се предотвратят клетъчните увреждания. Многобройни контролирани проучвания сочат, че добавка CoQ10 може да помогне за лечение на високо кръвно налягане, подобряване на когнитивното здраве, борбата със сърдечни заболявания и рак, понижаване на високото ниво на холестерола и забавя ефектите на стареенето.

Можете да увеличите нивата наCoQ10 в организма с яденето органни меса, говеждо месо, сардини, скумрия или соево масло. Можете също така да купувате CoQ10 във вид на добавка, като той може да се предлага на пазара под имената Q10, витамин Q10, убихинон и убидекаренон.

Автор: David Gutierrez

Източник: http://www.naturalnews.com/040804_diabetes_treatment_CoQ10_diabetic_neuropathy.html#ixzz2WV0KVHUl

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *