(NaturalNews)

Морковът, известен още като Daucus Carota, е зеленчук, който е естествено здравословен, сладък и вкусен. Тези главни корени са пълни с много съединения, които са полезни за здравето, като антиоксиданти, витамин А, минерали и бета-каротин. Тези хрупкави корени са сред любимите на много хора, които обичат зеленчуци.

Морковите се отглеждат в целия свят заради своите корени. Растението е двугодишно  и започва да цъфти след като е във втората си година. Като цяло, обаче, те се берат когато коренът достигне около 2 и половина см в диаметър. Това е времето, когато коренът е сочен и твърд. Морковите се предлагат в различни форми и цветове, в зависимост от вида на сорта. Ориенталският тип обикновено имат плоски горни краища и са дълги. Те също имат долни краища, подобни на опашка, които се изтъняват. Европейските колеги са с цилиндрични тела със заоблени краища. Те също са с ярък оранжев цвят, в сравнение с тези с шафранов цвят от Азия.

При закупуване на моркови е важно да се търсят млади, които са ярко оцветени и крехки. Също така трябва да бъдат твърди. Избягвайте да купувате корени, които са много големи, тъй като това би могло да означава, че те вече са зрели, което ги прави по-трудни за ядене.

Различните ползи за здравето

Добре известно е, че морковите са здравословни, но какви са ползите, които дават на тези, които ги ядат? Ето накратко различни ползи за здравето, които може да получи човек от яденето на моркови:

  • Морковите са естествено богати на витамини, антиоксиданти и фибри. Те дават само 41 калории на всеки 100 грама, с незначително съдържание на мазнини и без холестерол.
  • Морковите също са богати на витамин А и бета-каротин, които спомагат за защитата на хората от развитие на рак на устата и на белия дроб. Тези съединения, заедно с флавоноидните съединения, помагат също и за предпазване на кожата.
  • Изследване, проведено от учени от университета в Нюкасъл, открило, че фалкаринолът, намиращ се в морковите, може да помогне за предотвратяване на рак, тъй като той унищожава предраковите клетки. Изследването е проведено върху лабораторни животни.
  • Пресните моркови също са богати на витамин С, като дават около 9% от препоръчителния дневен прием. Витамин C помага за здрави венци, зъби и съединителна тъкан. Неговите антиоксидантни свойства помагат още на организма да бъде защитен от различни заболявания, причинени от свободните радикали.
  • Коренът също така е богат на витамини от B-комплекс, като витамин В6, фолиева киселина, тиамин и много други. Те са ко-фактори на някои ензими, необходими за метаболизма.
  • Каротините се променят в черния дроб във витамин А. Този витамин е от съществено значение за поддържането на добро зрение, производство на сперматозоиди и целостта на кожата, както и нормалния растеж и развитие.

Морковите са пълни с хранителни вещества, ето защо хората трябва да ги включат в диетите си. Тези кореноплодни могат да помогнат на хората да бъдат здрави, както и да предотвратят появата на различни заболявания, включително рак. Младите и крехки моркови са най-добри, тъй като те са сладки и пълни с различни хранителни вещества.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×