(NaturalNews)

Добавянето на витамини към вашата диета може да помогне за намаляване на чувството на депресия, зимната депресия или сезонно афективно разстройство (САР). Витамините от В групата, особено витамин B12, са показали, че помагат на тези, които страдат от чувство на тревожност или депресия. Простото добавяне на хранителни добавки може да помогне за повдигане на настроението, особено по време на стресови периоди от живота. Много витамини могат да бъдат набавени от храни, но някои, като витамин B12, са трудни за получаване от храна, така че се предлагат витаминни добавки. Зимната депресия и сезонно афективното разстройство не са само умствени състояния. Витамини от група В са с основен принос за това как функциунира мозъка и нервната система, така че приемането на подходящи хранителни вещества в диетата може да подобри настроението.

Витамин B12

Витамин B12 е необходим за направата на червените кръвни клетки и нервите, а естествени източници на витамин В12 не могат да се направят в тялото и се намират само в животинските продукти като месо, птиче месо, яйца и млечни продукти. Тъй като няма вегетариански източници на витамин В12, вегетарианците трябва да се допълват с добавки. За да се абсорбира витамин B12 от храните е необходима стомашна киселина, но много хора не разполагат с достатъчно стомашна киселина за разграждането на тези храни и не получават достатъчно от този жизненоважен хранителен елемент, особено след като стареенето намалява количеството секреция на стомашна киселина. Поради тази причина Националният Институт по Медицина препоръчва хората над 50-годишна възраст да добавят допълнителен B12 към диетата си. Ранните симптоми на дефицит на витамин В12 включват скованост или изтръпване на ръцете, болки в ставите, загуба на вкус или мирис и проблеми с равновесието. Тежък дефицит може да създаде симптоми на депресия и дори налудно мислене.

Биотин

Биотинът е един от водоразтворимите B-витамини. Известен като В7 или витамин Н, биотинът се използва от тялото за превръщане на захарта в енергия. Необходим за стените на всяка клетка в организма, биотинът се използва още и за поддържане на нервните клетки. Изследвания са показали, че биотинът може да намали стреса чрез поддържане на нормалното функциониране на нервите. Добавен биотин към диетата може да помогне при симптоми на депресия или отпадналост и сънливост, свързани със зимната депресия.

Ниацин

Друг витамин от B-групата, ниацин, известен като витамин В3, е показал, че помага при депресия и хроничен мозъчен синдром или деменция. Ниацинът се произвежда от тялото и може да се намери в различни храни като мляко, яйца, мая, боб, месо и риба. Според някои източници, ниацинът също може да помогне за подобряване на паметта.

Тиамин

Тиамин или витамин B1, се използва за направата на енергия чрез разграждане на захар в организма. Също така, той се използва за създаването на червените кръвни клетки. Тиаминът може да бъде намерен в храни като зърна и мая, както и в млечните продукти. Тиамин е установен, че помага за лечение на симптомите на депресия и раздразнителност.

Други средства за зимна депресия

Други витамини и минерали също могат да помогнат за облекчаване на по-ниска мозъчна функция и симптоми на депресия, включително цинк, йод, магнезий, витамин С и омега-3 мастни киселини. Някои хора смятат, че използването на устройство за светлинна терапия също може да бъде полезно за справяне със сезонно афективно разстройство.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Talya Dagan

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×