(NaturalNews)

Бананите са често избиран плод от атлети, които искат да засилят нивата си на електролити и да получат бърз тласък на енергия, но те са много повече, отколкото само едно сладко лакомство или приятно допълнение към сутрешния шейк. Богати на витамини, минерали и други полезни съединения, бананите също могат да служат като естествено средство за лечение на депресия, насърчаване на редовно изхождане, повишаване на силата на мозъка и успокояване на нервите, наред с други важни функции в организма.

По-близък поглед върху научната литература по въпроса за бананите разкрива множество малко-известни ползи, свързани с яденето на плода. Всичко, от регулиране на кръвното налягане и лечение на повредени черва до облекчаване на симптомите на артрит и дори борба с наркомания са били приписани на този обикновен плод, който лесно се етикетира като един от най-невероятните, широко достъпни и евтини суперплодове познати на човека.

Яденето на банани може да помогне за облекчаване на депресия и подобряване на настроението.

Тъй като бананите съдържат триптофан, същото съединение като в пуешкото месо, което насърчава спокойствие, спокойно настроение, казва се също, че бананите подпомагат облекчаването на симптомите на депресия. В съчетание с предимствата на витамините от група В, превръщането на триптофан в серотонин, така наречения „щастлив хормон“, помага за подобряване на настроението и цялостното усещане за благополучие.

„Поддържането на прием на витамин B може да предотврати депресия с напредването на възрастта“, обяснява Емили Мейн в статия за Rodale News.  „Когато комбинирате хранителни източници на витамини от група В с добавен тласък на добавки, положителните ефекти върху депресията са по-силно изразени.“

 

Фибрите в бананите помагат за насърчаване на редовно изхождане

Подобно на много други цели плодове и зеленчуци, бананите са отличен източник на разтворими фибри. Фибрите са необходими за поддържане на редовността. Включването на банани в редовната диета може да ви помогне да избегнете запек и други състояния, свързани с червата.

„Бананите помагат за възстановяването на нормалната функция на червата, особено ако имате диария“, обяснява един доклад. „Този плод също има много фибри за подпомагане на храносмилането.“

 

Подобрете силата на мозъка с банани

В допълнение към витамините от група В, бананите съдържат също и високи нива на калий, електролитен минерал използван от сърцето, бъбреците и други органи на тялото за нормална функция. Мозъчните неврони разчитат на високи нива на калий, липсата на който може да доведе до „мозъчна мъгла“ и други познавателни проблеми.

„Проучване от 2013 година, публикувано в Journal of Neuroscience Letters, изследва добавянето на калий и нивата на свободни радикали в мозъка“, гласи доклад SFGate за калия и паметта.

„След 20 дни приемане на добавки с калий, нивата на вредните свободни радикали се понижават значително, намалявайки количеството на окислително увреждане, което се е появило в изследваните участници. Тъй като оксидативното увреждане води до понижена мозъчна функция, калият противодейства на този ефект и предотвратява увреждане на мозъка.“


B-витамините в бананите успокояват нервната система

От осемте известни витамини от група В, бананите са отличен източник на пет от тях – тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (В3), пиридоксин (B6) и фолиева киселина (B9). Основен източник на храна за нервната система, тези витамини от група В помагат на организма в храносмилането и използването на други хранителни вещества, също така подкрепят здравето на сърцето, мускулите и нервите.

Витамините от група В „помагат за произвеждането и поддържането на нови клетки и са съществена част от много биохимични реакции в тялото“, обяснява доклад за бананите, написани от Джоан Мри за SFGate. „Бананите съдържат полезни количества от тези витамини от група В, които варират от 785 микрограма ниацин до 24 микрограма фолиева киселина в един средно голям банан.“

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Ethan A. Huff

Превод от английски на български

By admin

4 thoughts on “Как бананите са по-добри от хапчетата за лечение на депресия, запек и повече”
  1. уважавам бананите като храна но истинатат е че невинаги поне при мен храната не е достатъчна за да се справя със запека. сега ми проперъчаха едни нови таблетки за такива ситуации- казват се Натуралакс и действат много добре.

    1. започни да ходиш по голяма нужда естествено не седнал акекнал и ти гарнатирам одтарване от проблема

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *