(NaturalNews)

Каму Каму, наричан също camocamo и cacari, е едно малко дърво, което расте край реките в централната и западната част на басейна на река Амазонка в Южна Америка. Растат лилави, големи колкото череши плодове, които не се консумират сурови, поради крайната им киселинност. Обикновено са подсладени в конфитюри, желета и сокове. Плодовете са били използвани за медицински цели от амазонските индианци в продължение на векове и често от тях се правят оцветители за коса.

Въпреки че не са много известни плодове в Запада, каму каму плодовете съперничат на някои от най-добрите плодове и зеленчуци в хранителния отдел. Нека да разгледаме ползите от каму каму и да разберем защо репутацията на тази екзотична суперхрана е все по-голяма.

Ползи за здравето

Висока концентрация на витамин С – Проучванията показват, че каму каму плодовете съдържат между 2-3% концентрация на витамин С (около 3000 милиграма на 100 грама плод), която е най-високата известна от всички плодове с изключение на австралийската слива Какаду. Всъщност, ултра-високото съдържание на витамин С й придава киселия вкус. Въпреки че витамин С – също наречен аскорбат, е най-известен със способността си да укрепва имунната система, също така поддържа полезните бактерии в храносмилателния тракт и помага за отстраняване на тежките метални частици от тялото.

Противовъзпалителни свойства – проучване от 2008 г., публикувано в Журнал по Кардиология, показва, че екстракти от каму каму намаляват нивата на оксидативен стрес, като на 8-хидрокси-дезоксигуанозин в урината, като по този начин подобряват възпаленията и нивата на оксидативен стрес на участниците. Тъй като хроничното възпаление може да доведе до редица сериозни заболявания като ревматоиден артрит и дори рак, важно е да включваме повече плодове, богати на антиоксиданти, като каму каму в нашата диета като превантивна мярка.

Предотвратяване на диабет – Според проучване от 2010, публикувано в Списание Химия на Земеделие и Храните, каму каму плодовете съдържат големи количества елагова киселина, флавоноид, който е доказан, че съдържа антидиабетни ефекти. Този факт, в съчетание с ниската оценка на гликемичен индекс на плода (което означава, че има малък ефект върху нивата на кръвната захар), прави каму каму безопасен и дори желателен плод за диабетици.

Богат на флавоноиди – Освен елагова киселина, каму каму плодовете също така съдържат високи количества на други флавоноиди, включително катехини, рутин, антоцианини, флавоноли, делфинидин 3-глюкозид и цианидин 3-глюкозид. Подобно на витамин С, флавоноидите (които са над 4000, известни на науката) са антиоксиданти, които изчистват разрушаващите клетките, вредни свободни радикали и метални йони, като по този начин ни предоставят ефект против стареене, подобряване на паметта и понижаване на риска от рак, астма, сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Свойства за отслабване – Подобно на повечето плодове, каму каму плодовете са с ниско съдържание на калории, богати на фибри и не съдържат почти никакви мазнини. Следователно, когато се ядат каму каму продукти никога не трябва да се притеснявате за наддаване на тегло и могат да бъдат включени в здравословен план за хранене. Поради значителните количества на естествена енергия, която осигуряват, каму каму продуктите е най-добре да се консумират за закуска или преди тренировка.

Сто грама плодове Каму Каму ни предоставят 1,55 грама протеин, различни B-витамини (включително B1, B2 и ниацин), и минерали като калий, калций, фосфор и желязо. Плодът е известен с подобряването на циркулацията на кръвта, понижаване на кръвното налягане, както и увеличаване на нивата на серотонин, които от своя страна подобряват настроението.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *