Категории Архиви: здраве

Суперхрани за борба с артрит: джинджифил, горски плодове, риба и други противовъзпалителни храни

Лица, диагностицирани с ревматоиден артрит, могат да получат лека до тежка ставна болка и това често засяга ежедневието им. За щастие, има някои суперхрани, които могат да ви помогнат да се справите с този вид болка.

Тези суперхрани помагат за понижаване на оксидативния стрес или способността на организма да “противодейства или детоксикира вредните химикали.” Д-р Бхана Гупта от Университета KIIT в Индия заявява: “Редовната консумация на специфични хранителни влакна, зеленчуци, плодове и подправки, както и елиминирането на компонентите, които причиняват възпаление и увреждане, могат да помогнат на пациентите да се справят с ефектите на ревматоидния артрит. Включването на пробиотици в диетата също може да намали прогресията и симптомите на това заболяване. “Тя също така препоръчва на пациентите, страдащи от ревматоиден артрит, да преминат от” “всеядни диети, пиене на алкохол и пушене” към “средиземноморски, вегански. След консултация с лекар или диетолог.”

Омега-3 мастни киселини: Вашето супер оръжие срещу стрес и тревожност

Когато стресът се натрупва или тревожността Ви излезе извън контрол, вероятно вече имате няколко надеждни инструмента, които да помогнат за отстраняването на този дискомфорт. Може би ще опитате няколко йога разтягания или ще прекарате няколко минути в медитация. Това са чудесни начини за справяне, но ако наистина искате да се противопоставите на стреса и тревожността, трябва също така да обърнете внимание на диетата си.

Доказано е, че омега-3 мастните киселини, известни като DHA и EPA, понижават системното възпаление, което може да причини широк диапазон от хронични състояния, включително диабет, рак, деменция и сърдечни заболявания. Знаете ли, че тези мастни киселини могат да помогнат и при тревожност и стрес?

Яденето на гъби всеки ден се бори с хроничните заболявания

Консумирането на малки порции гъби всеки ден може да окаже голямо влияние върху здравето ви. Неотдавнашно проучване установи, че гъбите, особено вида Портобело, съдържат важни антиоксиданти, които се борят с хронични заболявания като деменция, сърдечни заболявания и рак.

За да стигнат до това заключение, изследователи от държавния университет в Пенсилвания анализират връзката между консумацията на гъби и разпространението на хронични заболявания при хората. В проучването, което е публикувано в списание Food Chemistry, те са изследвали 13 вида гъби. Открили са, че два антиоксиданта, намерени в гъбите, ерготионеин и глутатион, се борят срещу свободните радикали, свързани с деменция, различни видове ракови заболявания и дори сърдечно-съдови заболявания.

Искате ли да се отървете от медикаментите за диабет? Изследванията показват, че диета с високо съдържание на протеини и добри мазнини, но с ниско съдържание на въглехидрати помага за борба с болестта

Хората, страдащи от диабет тип 2, могат да имат основателна причина да се хранят с протеини, въз основа на изследвания.

Диетата, според изследователите на Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation  (CSIRO), се състои от нисък обем въглехидрати, съчетан с по-големи количества протеини и ненаситени мазнини.

Професор Грант Бринкърут, който е главен изследовател в CSIRO, обяснява, че диетата е различна от другите съществуващи диети. “Традиционните хранителни подходи за управление на диабет тип 2 може да са остарели”, казва Бринкуърт. “Наистина трябва да преразгледаме настоящите хранителни указания, ако сериозно използваме най-новите научни доказателства за намаляване на въздействието на болестта.”