Категории Архиви: Натуропедия

Теменужки – ползи за здравето, хранителни вещества и употреби

Теменужките /Pansies/ са красиви билкови растения, които се използват най-вече като декорация на дома. Името на цветята произлиза от френския термин “pensée”, който грубо се превежда като “мисъл”. Предполага се, че трите цвята на цветята  представят следното: спомени, любящи мисли и сувенири. Като такива, господа от старовременната епоха са ги използвали да ги дават на децата си или на най-любимите си любовници. Онези, които са запознати с ботаническата традиция, биха разпознали теменужките като представители на любовта или наранени сърца на разделена двойка. Не е случайно, че тези цветя имат безброй шокиращи и често мелодраматични нюанси – всяка сянка, която е показателна за непреодолимата болка и удоволствие, които само истинската любов може да си позволи.

Личи – източници, ползи за здравето, хранителни вещества

Има текстура на грозде, кората му прилича на рептилски люспи на динозавър и има мек, плодов вкус, който е трудно да се различи, но и трудно да се забрави. Какво е това? Това е близък роднина на рамбутан и е един от най-добрите летни плодове. Все още не може да се досетите какво е това? Защо, това е славното личи.

Пропилпарабен – източници, рискове за здравето

Пропилпарабенът е естерна форма на химическия консервант. Токсичният химикал се появява като бял кристален прах и обикновено се използва в козметичната, фармацевтичната и хранителната промишленост. Пропилпарабенът се произвежда синтетично за използване в козметични продукти като шампоани, лосиони и овлажнители, кремове за бръснене и продукти за придобиване на тен. Химикалът е високоефективен консервант, който обикновено се използва в много козметични продукти на водна основа, съгласно статия публикувана в World of Chemicalswebsite. Използването на пропилпарабен също се предлага като икономически ефективен метод за защита на различни продукти срещу микроорганизми за по-дълги периоди от време.

Магнезиев стеарат – източници, рискове за здравето

Магнезиевият стеарат е фин бял прах, който залепва за кожата и е мазен при докосване. Това е проста сол, съставена от две вещества – стеаринова киселина и минерален магнезий. Стеариновата киселина е наситена мазнина, която може да се намери в храни като пиле, яйца, сирене, шоколад, орехи, сьомга, памучно масло, палмово масло и кокосово масло.