(NaturalNews)

Подобно на много други неща, свързани с нашето здраве, ние сме заблуждавани от маркетинговите усилия на някои фракции в здравната индустрия. Накарани сме да вярваме, че наситените мазнини са смъртоносни, продуктите с ниско съдържание на мазнини, съдържащи изкуствени подсладители са добри за нас и ГМО не вредят на човешката физиология.

Въпреки че много от тези митове започват да се изчистват от тези, които са на преден план на движението за естествено здраве, един изостанал мит е истината за холестерола и неговата роля и въздействие върху човешкия организъм.

Ролята и важността на холестерола

Нашите кръвоносни съдове се повреждат по различни начини, чрез възпаления, причинени от свободните радикали или вируси, или защото са структурно слаби. При възникване на тази слабост, естествените защитни сили на организма се задействат и освобождават лечебно вещество, известно като холестерол. Холестеролът е алкохол, който се произвежда в черния дроб и повечето човешки клетки. Той играе много жизненоважни роли в поддържането на добро здраве. Някои от неговите важни роли включват:

  • Холестеролът дава необходимата твърдост и стабилност на нашите клетки. Поради диети, които съдържат прекомерно количество на полиненаситени мастни киселини (особено омега 6), наситените мастни киселини в клетъчната мембрана се заместват, което кара клетъчните стени да стават отпуснати. Когато това се случи, холестеролът се забива в тъканите, за да им даде структурна цялост.
  • Холестеролът действа като прекурсор на хормони, които ни помагат да се справяме със стреса и защитават организма от сърдечно-съдови заболявания и рак.
  • Холестеролът е прекурсор на витамин D, важен мастно-разтворим витамин, необходим за здрави кости, здрава нервна и имунна система, добър мускулен тонус, минералния метаболизъм, производството на инсулин и репродукцията.
  • Той е необходим за производството на жлъчни соли, които са от жизненоважно значение за храносмилането и усвояването на мазнините.
  • Той действа като антиоксидант, предпазващ ни от уврежданията на свободните радикали, които водят до сърдечни заболявания и рак.
  • Той е необходим за правилното функциониране рецепторите на серотонина (химикалът, който ни кара да се „чувстваме добре“) в мозъка. Ниски нива на холестерола са били свързани с агресивно поведение, депресия и склонност към самоубийство.
  • Майчиното мляко е много богато на холестерол и съдържа специален ензим, който позволява на бебето да използва това хранително вещество. Богатите на холестерол храни са много важни в годините на растеж, за да се осигури правилно развитие на мозъка и нервната система.
  • Холестеролът играе важна роля в поддържането на здравето на чревната стена. Вегетарианска диета с ниско съдържание на холестерол, често може да доведе до синдром на течащите черва и други чревни разстройства.

За разлика от това, което сме били накарани да повярваме, холестеролът не е причина за сърдечни заболявания. Той е мощен антиоксидант, който помага за защита срещу свободните радикали в кръвта и е поправящо вещество, което помага за лечение на артериални увреждания. Въпреки това, холестеролът, който е повреден от излагане на топлина и кислород, започва да се окислява и може да насърчи нараняване на артериалните стени, както и хронично натрупване на плака в артериите. Храни с увреден холестерол включват яйца на прах, мляко и месо, които са загрявани до висока температура чрез методи на готвене като пържене.

Интересно е, че високи серумни нива на холестерол често означават, че тялото използва големи количества холестерол, за да се предпази от високи нива на променени мазнини, съдържащи свободни радикали. Холестеролът е необходим в лошо подхранвано тяло, за да защити индивида от неща, като сърдечни заболявания и рак.

Вижте Четири Доказани Храни за Понижаване на Холестерола и Предпазване на Сърцето, за да можете естествено да намалите повишени нива на холестерол, без да използвате опасните лекарства статини.
Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Derek Henry

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *