Хубавите неща идват в малки опаковки – същото важи и за семената от чиа, които са изключително добри и са заредени с хранителни вещества и минерали. Чиа семената придобиха популярност през последните години поради многото ползи за здравето, които могат да бъдат спечелени от яденето им. Тези семена лесно могат да бъдат включени в диетата ви, като правите неща, като например, смесването им в киселото мляко при закуска, добавяне към шейкове след тренировка.

Метаболизъм и зареждане

Чиа семената са богат източник на калций, две супени лъжици цели чиа семена, осигуряват повече от 130 милиграма калций. Калцият играе роля в енергийния метаболизъм и може да помогне за регулиране на телесния състав и намаляване на процента на телесните мазнини.

Чиа семената могат да помогнат да засилите метаболизма си и да изгаряте коремни мазнини. Проучванията показват, че добавянето на семена от чиа към вашата диета също намалява висцералната мастна тъкан, тъкан от корема, която въздейства върху метаболизма на организма и е компонент на затлъстяването!

Борба с рака на гърдата и шийката на матката

Чиа семената са богати на алфа-линоленова киселина /АЛА/ , която е Омега-3 мастна киселина. „Journal of Molecular Biochemistry“ установи, че тази киселина ограничава растежа на раковите клетки както при рак на гърдата, така и при цервикален рак. Те също установили, че АЛА причинява клетъчна смърт на раковите клетки, без да наврежда на нормалните здрави клетки.

Поддържа кръвна захар и холестерол

Чиа семената са добри за вашето цялостно храносмилателно и метаболитно здраве. Някои от най-новите проучвания са свързали консумацията на семена от чиа със здравословни нива на кръвната захар, HDL (добър холестерол), холестерол, както и с ниски нива на триглицериди (кръвни мазнини) и LDL (лош холестерол). Те могат безопасно да се консумират от диабетици и могат също да помогнат за поддържането на здраво сърце и кости.

Други ползи за здравето от накисване на чиа семена

Имунна система
Чиа семената могат да дадат на имунната ви система сериозен тласък като страничен ефект от балансирано чревно здраве, до което води консумирането на семената. Имунната система е повлияна от здравето на червата, така че подобряването на червата може да ви помогне да избегнете много видове заболявания.

По-силни кости
Знаете ли, че яденето на семена от чиа може да подобри здравето на костите ви? Една порция семена съдържа 18 процента от дневния препоръчителен прием на калций, който е от полза за поддържането на добри, здрави кости.

 

Автор:  Geary Andrew

Източник: https://www.naturalnewsblogs.com

Напиши коментар

Добави обява

×
×