(NaturalNews)

През 2012 г. Училището по Медицина John Hopkins провежда систематичен мета-анализ на 29 различни проучвания за ефектите на витамин C за намаляване на високо кръвно налягане, озаглавен „Последици от добавки витамин C върху кръвното налягане: мета-анализ от рандомизирани контролирани проучвания.“

В проучванията средната използвана дневна доза от витамин С (аскорбинова киселина) е 500 мг (не много висока) за средна продължителност от осем седмици. Тези средни дози всъщност варират от 60 мг до 4000 мг дневно между 29 анализирани проучвания. Проучванията варират с от 10 до 120 участници и продължителност от две до 26 седмици със средна продължителност от осем седмици.

Механиката на витамин С, вдъхновила този мета-анализ, е способността на аскорбиновата киселина да увеличава междуклетъчния тетрахидробиоптерин, свързан с производството на азотен оксид (NO), който помага за разширяване на кръвоносните съдове, както и подобряване здравината и еластичността на ендотела (външния слой на вътрешните стени на кръвоносните съдове) .

Мета-анализът заключава, че проучванията показват значително намаляване на налягането като цяло, и  още по-значително сред хората с високо кръвно налягане.

Разбира се, тяхното заключение е да има „по-нататъшни дългосрочни проучвания, преди витамин C  да бъде препоръчан като предпазна мярка или добавка за лечение на високо кръвно налягане“ .

Линус Паулинг вече знаеше това

Линус Паулинг е биохимик, който е удостоен с Нобелова Награда за Химия през 1954 г. с неговите напреднали изследвания, включващи неорганична и органична химия, в допълнение към работата му с витамин C. Невероятно, но има някои, които продължават да маргинализират неговата работа и развенчават качествата на витамин С.

Ето какво казва Паулинг за витамин C и здравето на сърцето през 1992 г.:

„… можем да получим почти пълен контрол над сърдечно-съдовите заболявания, инфаркти и инсулти чрез правилно използване на витамин C и лизин. Те могат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания и дори да ги излекуват. Ако сте изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания, … или ако сте получавали лек сърдечен удар, тогава ще е по-добре да приемате витамин C и лизин.“

Линус Паулинг препоръчва еднакво високи дози лизин и витамин С, за да се създадат две укрепващи сърдечносъдови ситуации. Въпреки широко разпространените брътвежи за LDL холестерола, има подтип на холестерола, който причинява повечето артериални възпаления, който е липопротеин А или Lp (а). Консумирането на здравословни омега-3 мазнини понижава Lp(а).

Холестеролът в кожата преобразува ултравиолетовите лъчи на слънцето в ранната фаза на производството на витамин D. Освен това е основен компонент на структурите на клетъчната стена, невротрансмитер за миелин обвивка и мозъчно вещество. Така че здравословните непреработени мазнини, особено високи омега-3 мазнини, трябва да бъдат съществена част от нашата диета.

Статиновите лекарства като Lipitor намаляват холестерола така ефективно, че те подканват деменция и други неврологични проблеми, както и сърдечни пристъпи! Малко внимание се обръща на Lp(а), тъй като няма патентовани лекарства за премахването му. Липопротеин А обикновено се получава от слабо метаболизирани преработени въглехидрати, особено високофруктозен царевичен сироп.

Lp(а) е дяволски тежка, лепкава подтип молекула на холестерола, че е в състояние да се промъкне под отслабеното ендотелно покритие на кръвоносните съдове и да причини разкъсвания. Лизинът се свързва с молекулите на Lp(а) и ги изтегля.

Витамин C е основен фактор за създаване на колаген, вещество, което насърчава гъвкавото укрепване на ендотелните слоеве вътре в кръвоносните съдове. Така, че лизинът извежда Lp(а), докато витамин C укрепва ендотела и прави кръвоносните съдове по-еластични.

Създаването на по-силни и с по-висока еластичност кръвоносните съдове, елиминирайки възпалителните молекули, също допринася за намаляване на високото кръвно налягане без странични ефекти.

Източник: http://www.naturalnews.com/040669_vitamin_c_high_blood_pressure_Linus_Pauling.html#ixzz2Vjjohg00

Автор: PF Louis

Превод английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *