(NaturalNews)

В днешни дни, авокадото е познат плод за повечето от нас и обикновено се консумира от хората в много страни, но заради тази фамилиарност е лесно да се пренебрегне факта, че този скромен плод е наистина невероятна, многоизползваема и здравословна суперхрана.

Въпреки че авокадото е било консумирано от хората още от древни времена без болестотворен ефект, заради лудостта „ниско съдържание на мазнини“, която помете западните държави през последните няколко десетилетия, видяхме как авокадото получи лоша слава, поради високото си съдържание на мазнини и репутация сред неинформираните, описвайки го като „не толкова перфектен“ избор на храна.

Днес обаче разбирането на значението за здравословни мазнини в храната се превръща в общоизвестно и с това разбиране идва увеличаване на популярността на авокадото, не само заради използването му в много вкусни ястия, но също така и заради многото ползи за здравето, които могат да бъдат придобити чрез неговата консумация.

Склад от хранителни вещества

Авокадото е богато на много оздравителни хранителни вещества като витамини C, E и K, калий и фолиева киселина. Тези хранителни вещества са от жизненоважно значение за здраво тяло и по-специално високото съдържание на фолиева киселина прави авокадото изключително ценен избор на храна за бременни жени или за тези, които се опитват да заченат, поради допълнителните изисквания от фолат на развиващия се плод.

Противовъзпалителна суперхрана

Авокадото е доказано при проучвания, че предоставя значими противовъзпалителни ползи за тези, които го консумират. Тези превъзходни мазнини в авокадото, които са били оклеветени в продължение на много години от фанатиците на ниско съдържание на мазнини, включват голям процент от много здравословни моно-ненаситени мазнини, а точно този уникален и необичаен характер на мазнините, които се съдържат в авокадото предоставя част от антивъзпалителния ефект.

Друга причина за противовъзпалителните ползи на авокадото е невероятният масив от каротеноиди, съдържащи се в тъмно зелената област точно под кората. Те включват не само тези, които са добре известни, като бета-каротин и лутеин, но и други, които са по-рядко срещани.

Вкусни и чудесни начини за използване на авокадо

Тъй като популярността на авокадото се е увеличила, също така се увеличават и начините, по които се използва. Въпреки че мнозина все още мислят за авокадото като нещо вкусно, което може да се добави към салата, други създават невероятни десерти, напитки и необичайни ястия, използвайки този универсален плод.

Тук са само няколко вкусни начина за добавяне на повече авокадо към вашата диета:

* Гуакамоле и сосове са чести, бързи и вкусни начини за използване на авокадо. Съществуват множество видове версии за сосове и за намазване чрез използване на много съставки, от прости комбинации с авокадо, чесън, сол и черен пипер до по-сложни с използване на домати, чушки, билки и подправки.
* Смесвайте авокадо в салатни сосове вместо яйца или млечни продукти, за да добавите мекота и текстура.
* Италианска препечена филийка: Втрийте прясна скилидка чесън в препечена филийка, след това намажете с авокадо и добавете сол и черен пипер. Това е невероятно вкусно!
* Сурови ястия като вкусно и супер здравословно тако с маруля и авокадо.
* Вкусен суров десерт със суров шоколад и мус от авокадо.
* Създаване на кремообразни шейкове и супер здравословни напитки чрез смесване на авокадо с прясно приготвени сокове или пюрета.

Редовното ядене на авокадо намалява възпалението, подпомага загубата на тегло, подобрява кожата и нивата на холестерола. Авокадото наистина е супер здравословна и много използваема суперхрана!

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sue Woledge

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *