(NaturalNews)

Добре известен е фактът, че няколко религиозни текстове забраняват яденето на свинско месо. Според Левит, третата книга от Петокнижието на юдаизма, и Стария завет на християнството, свинското е „нечисто“ месо и не е кашер, тъй като прасета не „преживят.“ Същевременно, яденето на свинско е осъдено не по-малко от четири пъти в Корана на исляма. Докато няма пряка дадена причина за това осъждане, много мюсюлмани вярват, че е така, защото прасетата са болестни животни.

Религиозните текстове са верни

Въпреки, че науката и религията рядко споделят подобна гледна точка, има много научно валидни причини за това религиозно осъждане на свинското месо. Свинете наистина са мръсни, нечисти животни, които ядат почти всичко, включително гнили храни, урина, изпражнения, заразени с червеи трупове и дори ракови образувания. Това е природата на животните, които се хранят с мърша, и органичното им отглеждане в устойчива ферма няма да промени тази природа.

Тази неприятна диета не би била задължително проблем за хората, ако прасетата имаха храносмилателна система, която ефективно отстранява токсините от телата им, но там се крие проблемът: Те нямат такава. За разлика от преживните животни, като крави, овце и кози, за които може да са необходими до 24 часа, за да смелят вегетарианската си храна, прасета смилат техните храни в рамките само на четири часа. Това дори не е близо до достатъчно дълго, за да се отстранят излишните токсини, така че тези токсини се съхраняват в мастните клетки и органи на самото прасе. Още по-лошо, прасета нямат потни жлези (които са важни средства за детоксикация), допълнително усложняващо техния токсичен товар.

Следователно, свинете са разхождащи се съдове от паразити, вируси и други разрушителни организми. Няколко от многото организми, които свинското месо може да предава на хората, включват:

  • Свинска тения (Taenia solium) – чревен паразит, който може да предизвика цистицеркоза (тъканна инфекция) и загуба на апетит.
  • Менангъл вирус (Menangle virus) – Неприятен вирус, който може да доведе до повишена температура, обриви, втрисане, изпотяване и главоболие за между 10 и 14 дни.
  • Хепатит E – Вирусно възпаление на черния дроб, което може да предизвика жълтеница, умора и гадене. Хронични случаи могат да доведат до чернодробна фиброза и цироза.
  • Трихинела – Паразитни кръгли вътрешни паразити, които могат да предизвикат треска, неразположение, оток и миалгия.
  • Йерсиния ентероколитика (Yersinia enterocolitica) – Опасна бактерия, която, според разследване на Consumer Reports, е присъствала в 69 процента от всички изследвани изходни проби на свинско. Тя може да предизвика стомашно-чревни болки, треска, а в най-екстремните случаи, фатални инфекции.


Освен това, за разлика от повечето други видове месо, няма безопасна температура, при която свинското месо може да бъде приготвено, за да се гарантира, че всички тези организми и техните яйца ще бъдат убити. Дори замразяването на свинско не гарантира, че всички организми, особено някои видове червеи, ще бъдат убити. В резултат на това, дори и най-щателно подготвеното свинско, често ще съдържа вредни паразити и вируси.

Все още ли искате да ядете биологичния бекон?

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

3 thoughts on “Няколко добри причини да се избягва яденето на свинско месо”

Напиши коментар

Добави обява

×
×