соев-сос-соя

Соята може да бъде преработена в протеин, който може да се използва на прах или под формата на мляко. Той идва от азиатско растение и се радва от мнозина под формата на тофу, мисо или протеин на прах. Органичната соя има много предимства и употреби, включително и че може да помогне в борбата с високия холестерол, високото кръвно налягане и сърдечните заболявания. Използва се и при диабет тип II и бъбречни заболявания. Използва се за синдром на раздразненото черво, болест на Хрон, загуба на тегло, профилактика на остеопороза и артрит. Жените използват органична соя, за да помогнат в борбата със страничните ефекти на менопаузата. Може да се използва за подпомагане на болката в гърдите. Био соята е алтернатива на млечните продукти и се използва от мнозина като заместител на млякото. Подходяща е и за много хора с непоносимост към лактоза. Соята се използва и за подпомагане на остаряла кожа.

Органичната соя обикновено се счита за безопасна, но някои изследвания сочат към негативни ефекти, особено в дългосрочен план. Въпреки, че се използва за лечение на хормонален дисбаланс, се правят изследвания за изследване на хормоналните странични ефекти, свързани с естрогена. Това е свързано с факта, че ГМО (генетично модифицирани организми) са проектирани в соя. Поради тази причина соята, която съдържа ГМО, се свързва с ракови заболявания, които са свързани с хормони, като рак на гърдата, матката и яйчниците. Неорганичните соеви продукти също могат да попречат на функционирането на щитовидната жлеза. Това е така, защото соята съдържа изофлавони. Твърде много соя може да доведе до спиране на работата на щитовидната жлеза. Някои хора също са алергични към соя под всякаква форма. Лицата, които са алергични към яйца, риба, мляко, дървесни ядки или фъстъци, също могат да бъдат алергични към соя. Изследванията свързват консумацията на твърде много соя с когнитивно увреждане по-късно в живота. Наличието на твърде много соя може да причини стомашно-чревни проблеми, мигрена и проблеми със съня.

Следователно изглежда, че някои хора имат голяма полза от органичната соя, докато други имат неблагоприятни ефекти. Проблемът се крие в липсата на изследвания и широка гама от свързани плюсове и минуси без фактически доказателства. За мнозина органичната соя е толкова лесно решение за човек, който не яде месо и се нуждае от протеини, за човек, който не може да приема млечни продукти, и за някой, който може да не харесва вкуса на обикновеното мляко. Ключът към консумацията на соя е търсенето на етикет без ГМО и органични форми.

Просто не знаем какво може да се случи … в дългосрочен план. Винаги се препоръчва предпазливост. Ние знаем, че соята съдържа фитоестрогени, които могат да причинят доминиране на естрогена при жените и дисбаланс на тестостерон при мъжете. Противоречието би било точната сума за това или разликата в реакциите между хората. За щастие соята под каквато и да е форма не е основен компонент на нашата диета. Може да комплиментира това, което консумираме, но можем и без нея. Четенето на етикети и съставки винаги се препоръчва, а соята (органична или не) може да бъде избрана от вас да включите или избягвате.

Автор: everybodysfit

Източник: naturalnewsblogs.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *