(NaturalNews)

Има много какво да се каже за къдравото зеле или кейла. Кейлът е признат за една от най-богатите на хранителни вещества храни на планетата. Ползите от това зеле са многобройни; притежава антиоксидантни свойства и полезни фитохимикали и служи като противовъзпалително средство. Когато се консумира редовно се смята, че къдравото зеле е в състояние да помогне за понижаване нивото на холестерола и дори предпазва от рак.

Тази супер храна е богата на калций, натрий, мед, калий, манган, фосфор и желязо.

С всички предимства, които са свързани с кейла е логично да се намерят възможно най-много начини за яденето му. Тази статия ще обсъди пет практически начина за добавяне на кейл към вашето хранене. Важно е да се помни, да се консумира био къдраво зеле, а не конвенциално отглеждано. Също така ще откриете, че кейлът ще бъде по-лесно смилаем, когато намерите начини да го разградите преди ядене. Можете да използвате нещо с кисели свойства, като например ябълков оцет или лимон, или можете да го нарежете.

По-долу ще намерите пет лесни начина за добавяне на кейл към вашата диета.

  • Шейкове

Просто добавете от 2 до 5 стъбла от кейл с листата към плодов или протеинов шейк. Използвайте блендера на висока скорост, за да се смелят стъблата. Този процес на смилане ще направи кейла по-лесно смилаем. Можете да опитвате шейковете по редица начини, докато стигнете до желания вкус.

  • Чипс

Опитайте се да направите чипс от Кейл. Изобщо не е трудно да се направи. Махнете листата от стъблата и ги разкъсайте на сравнително големи парчета, (около 7 сантиметра в диаметър), защото ще се свият. Потопете листата в малко сол и зехтин. Можете да използвате билки по ваш избор. След това можете да поставите листата във фурната или дехидратор за храни, ако имате такъв. Настройте температурата, на възможно най-ниска степен и оставете вратата леко открехната. След като листата станат хрупкави, можете да ги извадите и са готови за консумация.

  • Сок

Можете да добавите кейл към натурален сок, като например зеленчуков или сок от грейпфрут, което дава възможност за бързо усвояване от организма. Също така тези напитки са силно питателни. Ако предпочитате сока с по-сладък вкус, винаги можете да добавите червено цвекло или зелена ябълка като подсладител.

  • Салати

Има многобройни рецепти за салати с кейл. Изборът е ваш. Можете да изберете рецепта с включени стъбла или да изберете да ги нарежете на малки парченца. Можете да ги направите както си поискате.

  • Заместител

Друг чудесен начин да включите кейл в диетата си е като го заместите с някои от вашите други зелени зеленчуци, като зеле или спанак. Дори можете да направите супа от кейл.

Има много начини за включване на кейл в ежедневното ви хранене, но тези изброени методи са прости, практични и лесни за изпълнение. С всички ценни ползи, които са свързани с къдравото зеле, от огромно значение е да се намерят начини, които са удобни, за да го включите в диетата си.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Sandeep Godiyal

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *