(NaturalNews)

Лошият сън не е само неудобство, той също е опасен за здравето. Понастоящем над 50 милиона американци страдат от това състояние, като жените са три пъти по-склонни от мъжете. Когато сме лишени от сън, рискът от диабет, депресия и сърдечно-съдови заболявания се увеличава, имунитетът запада и талията ни се разширява. Всеки, който страда от безсъние знае, че липсата на прилични условия на дрямка създава хаос в личния и професионален живот, а също така застрашава крайното благополучие.

Добрата новина е, че не трябва да бъдем в ръцете на непостоянния сън. С няколко мъдри избора на храни през втората половина на деня, можем да преодолеем безсънието веднъж и завинаги.

Храни и търсенето на сън

Ръсел Розенберг, Ph.D. и изпълнителен директор на Националната фондация за съня, класифицира храните в две категории: „стимулатори на сън“ и „крадци на сън.“ Анекдотични доказателства и научни изследвания са установили, че някои видове храна насърчават по-добър сън през нощта, докато други допринасят за разстроено време на сън.

Череши – една от най-добрите храни, която можете да ядете, за да спите по-спокойно. Черешите са естествен източник на мелатонин – хормон, който регулира цикъла сън/събуждане. Шепа пресни череши или чаша сок от вишна половин час преди лягане може да ви помогне да навлезете в спокоен сън.

Мед – Естествените захари, открити в меда, докарват триптофан в мозъка, където те се преобразуват в серотонин – невротрансмитер, който насърчава релаксация. Запасите от гликоген в черния дроб също се захранват, като по този начин ограничават освобождаването на разрушаващия съня кортизол и адреналин в ранните сутрешни часове. Вземете две супени лъжици суров мед (без друга храна) един час преди лягане.

Жасминов ориз – Според списание Здраве: Поглъщането на малки количества високо гликемични храни вечер спомага за добра почивка през нощта.

„Проучване от 2007 г. в Американското списание за клинично хранене установило, че консумацията на жасминов ориз четири часа преди лягане намаля размера на времето, необходимо за заспиване на половина, в сравнение с яденето на храна с висок гликемичен индекс по същото време.“

Изследователите предполагат, че високо гликемични храни, като например жасминов ориз, увеличават наличността на триптофан в мозъка.

Банани – Богати на магнезий, калий и сънотворни въглехидрати, бананите са отлична храна малко преди лягане. Като допълнителен бонус, калият подкрепя сърдечно-съдовото здраве и когнитивното функциониране.

Сладки картофи – Друг извънреден източник на калий, сладките картофи, подпомагат отпускането на мускулите и предоставят комплексни въглехидрати, които помагат за спокоен сън през нощта. Други хранителни източници на калий са боб Лима и папая.

Билкови чайове – Ритуал за насърчаване на добър сън, билковите чайове, като валериана, лайка, коча билка и дяволска уста могат да ви унесат в блажена дрямка. Сварете релаксираща смес и се насладете на чаша или две на вечер.

Освен това, избягвайте да ядете храни, които разтройват съня в края на деня. Стойте настрана от храни с високо съдържание на мазнини или високо съдържание на протеини, които са абсолютни убийци на съня. Отбягвайте стимуланти като кафе, чай, сода и шоколад. Пикантни ястия вечер също ще нарушат добрия сън.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Carolanne Wrigh

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×