(NaturalNews)

Трудно ви е заспиването? Според Американската психиатрична асоциация, повечето хора не са в състояние да получат подходящи нива на сън, като това оказва влияние върху психическото и физическото здраве. Всъщност, Националната фондация за спане казва, че безсънието е най-честото нарушение на съня, което засяга почти 60 процента от хората само в САЩ.

Липсата на сън може да взема своите жертви чрез увеличаване на шансовете от катастрофи по време на шофиране и дори може да доведе до заболявания като депресия и затлъстяване. В някои случаи, продължителната липса на сън може да направи тези здравни проблеми хронични.

В основата на това е хормонът серотонин. Свързан със спокойни и сънливи чувства, серотонинът е от съществено значение за получаване на добра нощна почивка, а липсата му често е основна причина за неспособността на хората да спят добре.

Важността на триптофана

За да спите по-добре е важно да се ядат храни, които съдържат високи нива на триптофан. Тази аминокиселина не може да се произвежда от тялото, така че консумацията на храни, богати на триптофан е от съществено значение. След като попадне в организма и е с лесен достъп до мозъка, той помага да се направи жизненоважния хормон серотонин.

Изводът е, че серотонинът регулира настроението и цикъла на съня, а за да се случи този процес е нужен триптофан, както и мелатонин, който също помага за регулиране на цикъла на съня на тялото.

Топ храни, стимулиращи съня

Ето някои от най-добрите храни, които трябва да се ядат, за да се осигури по-спокоен сън.

1. Ядки

Добър избор са най-вече ядки като лешници, бразилски орехи, орехи, кашу и бадеми.

2. Бобови растения

Черен боб, боб и грах допринасят за насърчаване на по-добър сън.

3. Банани

Това, което е важно за бананите е, че те се смилат бавно в тялото, което означава, че серотонинът се освобождава по-късно в цикъла сън. Поради тази причина, бананите, могат да помогнат за насърчаване на дълбок сън за по-дълъг период от време.

Ключът е да се комбинират тези храни с богата на въглехидрати храна, като например, боб с ориз или пълнозърнеста препечена филийка. Правенето на това балансира инсулина и триптофана в организма, така че мозъкът може да функционира оптимално.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Antonia

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×