(NaturalNews)

Бамята е достъпна през цялата година в южните земи, но за други тя е достъпна само през лятото. Видът на бамята е сравним с този на пипера и принадлежи към същия род като памука и хибискуса. Хранителни експерти казват, че най-вероятният произход на този зеленчук е Африка и се транспортира от там в САЩ преди около  300 години.

Уникалните характеристики на бамята

Бамята изглежда привлекателна със своите нежни листа и плодове. Но нейната най-важна характеристика е желеобразният и мазен сок от плода, който излиза и се смесва в сосове или супи по време на готвене. Този гелообразен мазен сок е любима съставка в супа и гъмбо.

Но ако сокът не ви харесва, можете да опитате да я пържите бързо на тиган заедно с царевично брашно. Важно е да се възползвате от този прекрасен плод за всички здравни ползи, които може да ви даде.

Бамя – тенденция за здраве

Този зеленчук е пълен с фибри, което е добре за управление на холестерола. Установено е, че съдържа фолиева киселина и витамин В6 с количества, еквивалентни на 1/10 от препоръчаната дневна доза.

Бамята расте естествено в региони, които са с по-топъл климат. Южен Китай е един такъв регион. Канта Шелке от Института за хранителни технолози казва, че бамята е зеленчукът, който е бил сервиран на олимпийските спортисти по време на Олимпийските игри в Пекин. Тя добави, че бамята се нарича още „растение Виагра“ в САЩ и „зелен Panax“ в Япония, поради физиологичните ефекти, които може да донесе. Плодът бамя съдържа полизахариди, хранителни вещества, които могат да подобрят притока на кръв по същия начин както Viagra.

В САЩ американците все още са в период на нагласа по отношение използването на бамя. Тя набира популярност в някои квартали, но не и с водещите американските потребители. Шелке, изследовател на хранителните тенденции, посочи, че бамята е популярна във вегетариански и индийски ресторанти. Друг изследовател на зеленчуци, Евгена Йо от Зеления пазар на Ню Йорк заявява, че чуждестранните общности на Ню Джърси са склонни да изберат бамя в сравнение с други зеленчуци, заради предполагаемите ползи за здравето.

Хранителни вещества, съдържащи се в бамята

Бамята съдържа витамини, минерали и антиоксидантите епикатехин, катехин, рутин, процианидин B1 и B2 и кверцетин. Тези антиоксиданти са в състояние да предотвратят увреждане на клетките, причинени от фактори на околната среда и стрес.

Физиологичните ефекти на бамята се дължат на въглехидратите, които се съдържат в нея. Според Шелке тези физиологични ефекти включват следното:

  • Антидиабетно действие – фибрите в бамята са в състояние да забавят усвояването на захар в кръвта.

 

  • Ефект за контрол на липидите – разтворимите фибри на бамята, наречени пектин, са в състояние да намалят холестерола в кръвта с 10%.

 

  • Ефект за подобряване на мозъчната функция – Шелке съобщава, че хората в Югоизточна Азия, Далечния  и Близкия изток ядат бамя с цел подобряване на мозъчните функции.

Заключение

Въпреки, че е нова на медицинската сцена, бамята бързо набира популярност. Ако някой страда от заболявания или има нужда от хранителни добавки, включването на бамя в диетата може да бъде една от най-добрите стъпки, които може да предприеме.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Yanjun

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *