(NaturalNews)

Гроздето е било използвано от европейски и близкоизточни народни лечители в продължение на години, заради своите мощни лечебни свойства. Учените са установили, че гроздовите семена съдържат най-концентрираната форма на ползи за здравето. Екстрактите от гроздови семена са показали подобряване на имунитета и предотвратяване на рак.

Всяка част от гроздовото растение е била използвана за подобряване на здравето. От лозите са правени  специални мазила, които са използвани за лечение на кожни и очни заболявания. Лозови листа са използвани за заздравяване на болезнени наранявания и възпалителни състояния. Неузряло грозде класически се е използвало, за да помогне на тялото да отстрани възпалено гърло и сушеното грозде (стафидите) са били използвани, за да помогнат при запек и здравословни движения на червата.

Екстрактът от гроздови семена има невероятна антиоксидантна сила:

Екстрактът от гроздови семена има невероятен антиоксидантен потенциал със своите флавоноидни фитонутриенти. Тези полифеноли включват ресвератрол и уникални олигомерни проантоцианидин комплекси (OPC). Най-мощната форма е в екстракта от гроздови семки, тъй като съдържа 95% олигомерни проантоцианидин комплекси, което е повече от всеки друг антиоксидантен екстракт.

Олигомерните проантоцианидин комплекси помагат на тялото да произвежда глутатион, който е главен антиоксидант, защитаващ ДНК и укрепващ имунната система. Също така, те увеличават вътреклетъчните нива на витамин С и укрепват капилярите и по този начин подобряват циркулацията на кръв и кислород в цялото тяло. Тези антиоксиданти действат още като защитават  колагена в меката тъкан в ставите и кожата от свободните радикали и преждевременно стареене.

Мощните ефекти, прочистващи свободните радикали на екстракта от гроздови семки, предпазват кожата от щети от UV радиация, стените на кръвоносните съдове от възпалителен стрес и мозъка от ниски нива на кислород. Поради предимствата, които има екстрактът от гроздови семки на тези системи, показано е, че намаля риска от рак на кожата, подобрява кръвното налягане и предпазва от деменция.

Екстракт от гроздови семки и рак

Много изследвания са показали ползите от екстракт от гроздови семки за забавяне растежа на рака и започване на смърт на раковите клетки. Изследователи от Университета на Кентъки установили, че антиоксидантите в екстракт от гроздови семки предизвиква смъртта на 76% от клетки, изложени на левкемия, като включва протеин, известен като „JNK“, който регулира пътечки на раковите клетки.

Други изследвания показват, че екстракти от гроздово семе помагат на черния дроб за детоксикация от индуцирани от радиация отрови и химиотерапия. Освен това, те помагат на черния дроб да обезврежда лошите естрогенни молекули. Чрез помагане на организма да премахне тези токсични вещества, гроздовите семена помагат за намаляване растежа на клетките на рак на гърдата, стомаха, дебелото черво, простатата и рак на белия дроб.

Екстракт от гроздови семки и Th2 имунитет

Двете основни части на нашата имунна система са системите на Т-хелперите (Th1) и (Th2) . От съществено значение е и двете от тези системи да работят по един балансиран и координиран начин. Много хора имат господстващо положение в един от основните пътища.

Според изследването на д-р Датис Каразиан и други здравни експерти, компонентите в екстракта от гроздови семена са склонни да подобряват Th2 имунната система. За повечето хора това дава голямо имунно засилване. Въпреки това, някои хора имат силна Th2 доминация и всичко, което увеличава тази дейност (което също инхибира Th1 имунитета) ще създаде допълнителен имунен дисбаланс и може да доведе до допълнителни възпалителни състояния.

За лица с доминиращи условия на Th2 е препоръчително да направят предизвикателство на добавката, за да видят умишлено как ще реагира тялото им на екстракта от гроздови семена или друго Th2 стимулиращо съединение, преди да го използват необмислено. Ако се докаже, чрез кръвен тест на цитокин или чрез предизвикателство на добавката, че имат доминация на Th2, най-добре е да се избягва екстракт от гроздови семена.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Dr. David Jockers

Превод от английски на български

By admin

2 thoughts on “Ползи за здравето от екстракт от гроздови семки”
  1. Да, наистина гроздовите семки са чудесен източник на полезни вещества. От доста време вече пия хранителни добавки с екстракт от гроздови семки и трябва да ви кажа, че съм много доволна и то най-вече от тази марка: http://bulgaricus.bg/bg/vitamini-minerali-i-dobavki/17-ekstrakt-ot-grozde-8002937459940.html

Напиши коментар

Добави обява

×
×