(NaturalNews)

Суперхраните са вещества, които ви предоставят висока доза хранителни вещества. Много пъти това са органични плодове, горски плодове и растения, които са пълни с витамини и хранителни вещества, необходими за запазване на тялото във възможно най-висока здравна степен. Една такава суперхрана е Моринга.

Моринга: Кратко Въведение

За първи път моринга се е използвала в Северна Африка, където е служила за хранене на добитъка и хората. Местно за Индия, Бангладеш, Пакистан и Афганистан, това е растение, което е в състояние да допринесе за здравето на хората чрез много от неговите различни части, включително листата, цветята, семената, плодовете и кората. Въпреки, че произхожда от южните райони около Хималаите, това растение вирее добре и в тропическите региони по целия свят.

Хранителната стойност

Като хранителен продукт, моринга е изключително ценна. В същност, международната благотворителна организация, Дървото на Живота, насърчава употребата на моринга за справяне с недохранването. Листата на дървото са пълни с витамин А, калций, желязо, витамин С, калий и протеини. Това е един прекрасен ресурс за хората, които са изправени пред несигурността за храна – както и тези, които имат достъп до храна, но искат да подобрят своето хранене.

Ползи за здравето

Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърдят допълнително ползите за здравето, които предлага моринга; въпреки това, за тази суперхрана се казва, че влияе на здравето по основен начин. Някои от проблемите, които могат да се решат чрез моринга включват анемия, астма, артрит, запек, рак, диабет, епилепсия, диария, стомашни язви, гастрит, чревни язви, сърдечни заболявания, главоболие, високо кръвно налягане, възпаление, камъни в бъбреците, болести на щитовидната жлеза, инфекции, полово влечение, атлетичен крак, брадавици, пърхот, ухапвания от змия и гингивит. Освен това се казва, че стимулира имунитета и производството на кърма.

Безопасна ли е Моринга?

Преди добавяне на нова добавка към диетата, винаги е важно да се гарантира, че сте наясно със страничните ефекти свързани с нея. Листата, семената и плодовете на моринга се считат за безопасни при поглъщане, като част от пълна диета, но коренът трябва да се избягва. Коренът на растението моринга, както и неговите екстракти, могат да въведат токсично вещество в човешкото тяло. Това може да доведе до парализа и дори може да бъде фатално, в зависимост от обстоятелствата.

Важно е също да се отбележи, че жените, които са бременни или кърмачки не трябва да ядат моринга или някои от нейните екстракти. Това растение съдържа някои химикали, които при поглъщане, могат да предизвикат контракции. При жени, които носят дете, тези контракции могат да доведат до спонтанен аборт. Изследване, проведено върху жени, които кърмят, по отношение на консумацията на моринга е толкова рядко, че е най-добре тези жени да избягват храната като цяло, за да се предотвратят непредвидени странични ефекти, както за тях, така и за техните деца.

Моринга: Цялостна представа

В крайна сметка, моринга може да бъде чудесно допълнение към настоящия ви хранителен режим. Има толкова много начини, по които  се казва, че тази суперхрана подобряване здравето; поради това тя може да бъде нещо, върху което може да се помисли.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Alex Malinsky

Превод от английски на български

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×