(NaturalNews)

Гъбите Рейши са били използвани за повече от 2000 години в Далечния Изток за лечение на безброй заболявания. Те са особено почитани в родния си Китай, където са получили прозвището „Гъбите на безсмъртието“, поради своите изключителни лечебни свойства. В действителност, консумацията на гъби Рейши в дългосрочен план е била свързана с понижено кръвно налягане, подобрено функциониране на нервната система, повишена издръжливост, загуба на тегло и много повече. Те се характеризират със своята червена, бъбрековидна форма и тяхната здрава „дървена“ текстура.

Две състояния, при които гъбите рейши изглежда изпъкват особено като лечение обаче, са рак и диабет – две от най-сериозните и често срещаните заболявания в САЩ днес. По-долу е колекция от изследвания, които доказват тяхната ефективност в борбата с тези болести.

Рейши и рак

Според докторите Джоан Лау и Санда Золж, двама изследователски учени в Университета Белармино, гъбите Рейши съдържат важни полизахариди и сапонини, които намаляват клетъчната пролиферация в ракови бели дробове. Изследователите открили, че този ефект се дължи на апоптоза („клетъчна смърт“), подбудена от активните съединения в гъбата. Те стигат до заключението, че „подробна биохимична характеристика на това древно билково лекарство може да държи огромно обещание за лечение на рак на белия дроб.“

Изследването на Лау и Золж се подсилва от това на д-р Тео Сън Су в Института за технологии в Малайзия MARA. Су, решен да разбере  ефектите на рейши върху различни заболявания, провежда клинични изпитвания, които изискват субектите да вземат екстракти от рейши на определени интервали от време. Су установява не само че екстрактът подсилва имунната система на организма, за да се бори с рака, но и че може да намали вредните странични ефекти на лъчетерапия и химиотерапия. Су признава, обаче, че резултатите зависят от вида на рака и тежестта на състоянието. За лечение на рак, Су препоръчва приема на капсули от 500 милиграма, три пъти дневно.

Рейши и диабет

Според изследователи от Института по сърдечно-съдова медицина в Китайския университет на Хонг Конг, гъбите Рейши могат да понижат нивата на кръвната захар при лабораторни животни. За проучването си, което бе публикувано в изданието на Фитомедицина от май 2009 г., изследователите хранели диабетни мишки с 0.03 и 0.3г/кг екстракти от рейши в продължение на един месец. Екстрактите намалили нивата на глюкоза в кръвта на мишките в рамките на една седмица, което води изследователите да смятат, че гъбата инхибира ензим, който е използван от черния дроб за производство на глюкоза.

Друго китайско проучване, което е проведено от изследователи в Катедрата по фармакология на Пекинския университет и публикувано в декемврийския брой от 2006 г. на Журнал за изследване на азиатски естествени продукти, специално разглежда ефектите на рейши върху диабетна бъбречна болест. След осемседмичен период на проучването, диабетните пациенти са изпитали значително намалени маркери на бъбречен стрес, както и понижени триглицериди и нива на кръвната захар. Изследователите заключават, че гъбите Рейши могат да предотвратят или да спрат развитието на диабетни бъбречни усложнения.

Важно: За разлика от повечето други лекарствени гъби, които могат да се консумират варени, рейши имат твърда текстура, която е трудна за смилане от нашите стомаси. Ето защо, ако сте заинтересувани от използването на рейши като лекарство, помислете за консумирането им във формата на екстракт (както в проучванията) за по-добро усвояване на хранителните вещества.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Michael Ravensthorpe

By admin

One thought on “Проучвания показват, че гъбите Рейши борят рака и диабета”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *