(NaturalNews)

Имали ли сте някога лош дъх? Американската Стоматологична Асоциация казва, че най-малко една четвърт от населението страда от лош дъх на регулярна основа, но почти всеки го е имал, поне няколко пъти – в края на краищата, кой не е изпитвал застоялия, миризлив „утрешен дъх“, който често се получава след нощния сън? Но докато компаниите за пасти за зъби и вода за уста ще ви накарат да смятате, че единственият лек за лош дъх е потапянето на устата ви в разяждащи химикали, всъщност има много естествени средства за този твърде често срещан проблем. Тук са изброени шест стратегии за прекратяване на лошия дъх веднъж и завинаги:

Силата на водата

Устата ви има свои собствени, силно-освежаващи сили, благодарение на свойствата на слюнката за борба с бактериите. Но когато не пием достатъчно течности, устата ни може да стане суха, осигурявайки идеална среда за растеж и развитие на вредни бактерии. Също така, ниските нива на слюнка позволяват на хранителни частици да се заклещват между зъбите и под венците, където предоставят готов източник на храна за тези миниатюрни организми. С разграждането на тези хранителни частици, вредните бактерии отделят газове, които са основната причина за лош дъх. За да се справите с тези проблеми, просто пийте повече вода през целия ден, за да помогнете на устата ви да остане влажна и в бойна готовност срещу бактерии.

Поглезете добрите бактерии

В допълнение към тези „лоши“ бактерии, които причиняват лош дъх, устата ви съдържа също и полезни бактерии, които помагат на храносмилането и се борят с вредните бактерии, микроби и други патогени. Учени са установили, че поглезването на „добрите“ бактерии, им дава възможност да се развиват, така че те могат да се преборят с бактериите, които са основната причина за лош дъх. Най-добрият начин да направите това: Консумирайте повече богати на пробиотици храни, като кисело мляко с живи култури, чай комбуча, ферментирало кисело зеле или кимчи.

Цинк

Подушвали ли сте някога миризма на развалено яйце или полъх на газ, идващ от горелката на печката, преди да се запали пламъка? Това е сяра и тя е това, което прави дъха ви миризлив. Когато тези „лоши“ бактерии разграждат хранителните частици, в устата ви се освобождават летливи серни съединения. Цинкът действа като неутрализира тези летливи серни съединения, за да не причиняват миризма.

Магданоз и приятели

Сред билките, вероятно магданозът е тази, която  най-често се свързва с помагане да се осигури свеж дъх, но има и други възможности за избор, които могат да бъдат също толкова ефективни, включително кълнове от люцерна, глухарче, копър, градински чай и резене. А ако дъвченето на билки не ви привлича, спанакът и копривата също са ефективни. Всички тези билки и зеленчуци получават силата си за освежаване на дъха, предимно от все един и същ източник: хлорофил. Хлорофилът има естествени антибактериални свойства, които убиват бактериите, причиняващи миризма. В действителност, още през 1950 г. лекарите са започнали да признават мощните ползи на хлорофила за унищожаване на миризмата, както за решаване на лошия дъх, така и за подпомагане  предотвратяването на телесна миризма. Много от тези билки, както и копривата, помагат също и при прочистването на кръвта, предотвратявайки натрупването на дрожди и други организми, които могат да допринесат за халитоза.

Просегнете се за сурово

Хрупкавите, сурови зеленчуци и плодове помагат за премахването на плака и хранителни частици, за да поддържате устата си естествено чиста. Тъй като повечето пресни плодове и зеленчуци са с високо съдържание на вода и помагат за стимулиране  производството на слюнка. Те могат също така да гарантират, че устата ви остава добре хидратирана през целия деня. Много плодове и зеленчуци съдържат също и важни хранителни вещества, помагащи за борбата със заболявания, които могат да насърчат лош дъх. При избора на тези продукти, уверете се, че избирате органични плодове и зеленчуци, за да увеличите ползите за здравето и да избегнете поглъщането на вредни химикали.

Приемайте достатъчно витамин C

Консумирането на храни с високо съдържание на витамин С, като цитрусови плодове, ягоди, чушки и пъпеш помага за създаване на леко киселинна среда, която е негостоприемна към бактериите, които причиняват лош дъх. Витамин C също може да помогне за предотвратяване  заболяване на венците и образуването на плака, която може да допринесе и за лош дъх на устата (халитоза).

Лошият дъх, не трябва да означава, че сте обречени до живот като социален парий, нито пък означава, че ще трябва да използвате вредни продукти, базирани на химикали. Включването на едно или повече от тези прости средства може да помогне да се гарантира, че дъхът ви остава свеж и без миризма през целия ден.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: Aurora Geib

By admin

Напиши коментар

Добави обява

×
×