(NaturalNews)

Възхитителният аромат на розмарин, комбиниран с острия му вкус, е убедил много запалени готвачи да го използват в различни ястия, включително супи и сосове. Той е исторически известен за подобряване на паметта чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка и главата, което също помага за подобряване на концентрацията. Розмаринът също така има способноста да подобрява храносмилането и да намалява тежестта на пристъпи на астма. В древна Гърция е имал толкова прекрасна репутация за подобряване на паметта, че студентите често слагат клончета розмарин в косите си, когато учат за изпити.

Розмаринът расте на малки вечнозелени храсти, които са част от семейство Labiatae, свързан също и с ментата. Идва от Средиземно море, но вече е широко известен в мекия климат на Европа и Америка.

Има много ползи за здравето, свързани с тази прекрасна билка, която е проучвана от различни изследователи по целия свят. Въз основа на някои от натрупаните резултати, розмаринът показва няколко други забележителни качества, освен тези, които вече са споменати по-горе.

Два от компонентите на тази билка са кафеена киселина и розмаринова киселина, мощни антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, които помагат за намаляване на възпалението, важен фактор за астма, заболяване на черния дроб или болест на сърцето.

Изследователският Институт по Рак на Словакия е стигнал до заключението, че розмарин помага за защитата на ДНК от влошаване от свободните радикали, откъдето идва и евентуалната помощ в борбата срещу рака.

Италиански изследователи забелязали, че розмаринът има защитно действие върху протеин HSP70. Тъй като протеинът HSP70 играе активна роля в превенцията на вреди върху кожата, учените смятат, че розмаринът може да бъде фактор, допринасящ за намаляване на свързаните с възрастта увреждания, като бръчки.

Френски учени от Националния Институт за Агрономически Изследвания казват, че розмаринът подпомага детоксикиращи ензими, като цитохром P450, глутатион трансфераза и хинон редуктаза, за отърване от токсините, намиращи се в черния дроб.

Какво показват изследванията за ефектите на розмарин върху мозъка?

Изследователи от Нортъмбрийския Университет във Великобритания открили, че когато количество от 1,8-цинеол, основен химикал в маслото от розмарин си пробива път в кръвния поток, крайният резултат води до подобряване на мозъчната производителност.

По време на експеримента, учените изложили 20 лица на различни нива от аромата на маслото и след това събрали кръвни проби, за да потвърдят каква част от 1,8-цинеол е получил всеки от тях. Лицата са били помолени да проведат  тестове за скорост, точност и настроение, за да се потвърди дали маслото от розмарин показва някакви положителни ефекти.

Оказва се, че повече 1,8-цинеол, намерен в кръвта на дадено лице, увеличава точноста и бързината на изпълненията. Забележими са само леки реакции по отношение на промени в настроенията.

Д-р Марк Мос казва, че ароматът действа като лекарство. Тези тестове  определено отварят очите на мнозина за потенциалните ефекти на розмарин върху мозъка, въпреки че някои казват, че за сега резултатите трябва да се приемат само като предварителни.

Източник: http://www.naturalnews.com

Автор: P. Simard

Превод от английски на български

By admin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *